A boldog időskor titka az élethosszig tartó tanulás

Hírek
Közzétéve:

DSC_4923

A Zsigmond Király Főiskola a hazai idősoktatás, mostanra úgy tűnik, egyetlen központja.  Itt az 50 év feletti hallgatók idősoktató-idősképző egyetemi diplomával távozhatnak a tanfolyamok elvégzése után.  A ZsKF  és a III. kerületi önkormányzat 2011 őszén indította útjára a Nyugdíjasok Óbudai Akadémiáját.

Az előadások minden csütörtökön 14:00 órától kezdődnek, amelyeken minden 50 év feletti érdeklődő ingyen vehet részt. Az előadásokra előre nem kell jelentkezni.

DSC_4912Az október 17-ei előadásra ellátogatott Bús Balázs polgármester, aki beszéde elején örömét fejezte ki a sok érdeklődő láttán.

„Nemrégiben a kezembe került egy kutatás néhány részlete, amelyet a debreceni egyetem kutatói végeztek, melyben azt vizsgálták, mi volt a kilencvenéves emberek számára a  legfontosabb az életben, mi hajtotta, mi segítette őket, rendelkeznek e a kivételes képességekkel e szép kor megéléséhez? – kezdte köszöntőjében a polgármester, majd így folytatta:  nagyon érdekeseknek és megfontolandónak tartom a választ, ezért most megosztom Önökkel is. Ahogyan éltek, az hosszú életre predesztinálja őket. Egész életükben sokat mozogtak, és mértékletes életet éltek: nem vetették meg a mulatságokat, az alkoholt, de többnyire csak kivételes alkalmakkor éltek vele. Továbbá az is kiderült, hogy érdemes a családi életbe energiát fektetni: egyrészt a család valódi életcél, amely egy életen át belső hajtóerő, másrészt a megkérdezettek hosszú öregségükben is folyamatosan profitálnak a család támogatásából. A család egyébként ezeknél az embereknél jellemzően fontosabb volt a megélhetésnél, a becsületnél vagy az egészségnél is.”

Az alkalmazkodás képességének hiánya, az újszerű feladatok kerülése már fiatalkorban megkezdődik, 45–50 év után a rugalmatlansággal járó folyamatok általában gyorsulnak. Az érdeklődés és a gondolkodás beszűkülésével erősödik a szokásokhoz és az ismétlődő magatartásformákhoz való ragaszkodás, ami azután magával hozza a meggyőződés kialakulását – írja egyik tanulmányában Maróti Andor. A hazai felnőttoktatás egyik szakértője felhívja a figyelmet arra, hogy „akik már fiatalabb korukban elkényelmesedtek, hamarabb veszítik el fizikai erejüket, mozgékonyságukat, s akik leszoktak a szellemi munkáról, az olvasásról, az intenzív gondolkodást igénylő problémák megoldásáról, azoknak az agysejtjei hamarabb válnak képtelenné a valóság új jelenségeinek a feldolgozására – zárta gondolatait a kerület vezetője.

DSC_4887

A Nyugdíjasok Óbudai Akadémiája nem kevesebbre vállalkozott, mint felvenni az idő kerekével a versenyt, az új megismertetésével megállítani ezt a tendenciát.

A hallgatóság motivációját tekintve vegyes: vannak akik még munkát szeretnének vállalni, vannak, akik mindig is nyitottak voltak az újdonságokra, vannak akiket egy kreatív közösséghez való tartozás visz a tanfolyamokra, vannak akik gyermekeikhez, unokáikhoz szeretnének a tudás által közelebb kerülni. De bármi is legyen az ok, ők már felismerték azt, hogy az egész életen át tartó tanulás, valamint a munkakör-, esetleg szakmaváltás idős korban is természetes része az életnek. Az „örök ifjúság” titka a fizikai és szellemei konstruktivitásban rejlik.

DSC_4936Az Akadémián a résztvevők olyan ismereteket szerezhetnek, melyek azonnal hasznosíthatók és könnyítik életük alakulását. Az oktatók igyekeztek úgy összeállítani a programot, hogy a képzés nem tantárgy-, hanem felnőttcentrikus, azaz teljes mértékben a résztvevők igényeihez alkalmazkodik.

A polgármesteri köszöntő után dr. Jászberényi József, a Kommunikáció- és Művelődéstudományi Intézet intézetvezetője, főiskolai tanár előadása következett.

Az idei további előadások:
2013. október 24. csütörtök, 14:00: Bajusz Klára (PTE, egyetemi docens): Az írni-olvasni tudás mint társadalmi probléma
2013. október 31. csütörtök, 14:00: Dr. Kabai Imre (főiskolai tanár): A Pán Péter-effektus és ennek társadalmi hatásai
2013. november 7. csütörtök, 14:00: Dr. Hubai László (egyetemi tanár): Emberkép és embereszmény a különböző történelmi korszakokban II.
2013. november 14. csütörtök, 14:00: Veresné Dr. Bálint Márta (SE, egyetemi adjunktus): Zsírok és olajok az idősek táplálkozásában
2013. november 21. csütörtök, 14:00: Dr. Bernek Ágnes (főiskolai tanár): Kelet- és Közép-Európa a 21. század geopolitikai erőviszonyaiban
2013. november 28. csütörtök, 14:00: Dr. Soós Andrea (Gobert és társai ügyvédi iroda, vezető ügyvéd): Személyes adatok védelme
2013 december 5. csütörtök, 14:00: Dr. Jászberényi József: Oral history és önkéntesség, mint a gerontoedukáció új formái – Évzáró
2013. december 12. csütörtök, 14:00: Dr. Kőrösi Márta (egyetemi docens): A szeretet gyakorlata

További információ a Zsigmond Király Főiskola honlapján.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság

Kapcsolódó bejegyzések

Hírek
Közzétéve:

Bringás reggelivel vártuk a kerékpárosokat ma reggel a Pók utcánál

Hírek
Közzétéve:

Újra elérhető az Óbudai Továbbtanulási Támogatás

Hírek
Közzétéve:

Lengyel testvérvárosunkkal közösen nyertünk EU-s pályázatot