A Fogyatékos Emberek Világnapját ünnepelték az ÓKK-ban

Hírek
Közzétéve:

Idén negyedik alkalommal került megrendezésre a Fogyatékos Emberek Világnapja az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központ szervezésében. A rendezvényt a Budapesten működő középsúlyos értelmi sérültekkel foglalkozó szociális intézmények számára szervezi meg évről évre az az óbudai intézmény. Az eseménynek ebben az évben is az Óbudai Kulturális Központ adott helyet. A világnap alkalmával került sor a szeptemberi Rehab Atlétika Kupán meghirdetett, a Tájoló Szociális Egyesület által szervezett képzőművészeti pályázat eredményhirdetésére, melynek témája a „Kedvenc állatom”.

dsc_9383Janurikné Csonka Erika intézményvezető elmondta, ez az ünnepség jó lehetőség arra, hogy a sérült emberek értékei, kiemelkedő képességei mások számára is láthatóvá váljanak. Ezt a célt szolgálja a rendezvényhez kapcsolódó képzőművészeti kiállítás és díjátadó ünnepség is. Hozzátette: A pályázatra több, mint 130 pályamunka érkezett 8 budapesti fogyatékosokat ellátó nappali intézményből, név szerint a Teréz ÉNO-ból, a Filadelfia Házból, a Színesvilágból, a Budapest Főváros II. kerületi Értelmi Fogyatékosok Nappali Otthonából, a XVI. kerületi ÉN-ból, Gyöngyvirág Napközi Otthonból, a Frim Jakab Napközi Otthonból, a Rákoscsabai Baptista Gyülekezet Virágoskert ÉNO-ból és a Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központból.

dsc_9309Bús Balázs polgármester köszöntő beszédében úgy fogalmazott, hogy  az apró, de a fogyatékkal élő emberek számára jelzésértékű fejlesztések, programok és gesztusok erejében hisz. Nagyon sok hátrányos helyzetű közösség él az országban, és még több az országhatáron kívül, ezért úgy véli mindenkinek ott van feladata, ahol van. Ott kell megkeresni azokat a pontokat, ahol segítséggel  közösséget tudnak teremteni a fogyatékkal élő és az egészséges emberek és örömöt tudnak adni egymásnak, mert – tette hozzá, mindannyiunk számára ezek a legfontosabb dolgok az életben.

Beszéde végén megköszönte az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központ munkatársainak, hogy évről évre megszervezik a kerülethatárokon átívelő találkozót és , hogy pedagógiai eszközeikkel, szociális elkötelezettségükkel a városrészt egyre barátságosabb, elfogadóbb és szerethetőbb hellyé teszik.

dsc_9479Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a II. és III. kerület országgyűlési képviselője az ünnepségen kiemelte, az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központ munkatársai  példaértékű és lelkiismeretes munkáját, akik mint fogalmazott, nem munkaként, hanem hivatásként látják el feladataikat. Ebből következik, – fűzte hozzá a miniszter, hogy olyan építő, a mindennapokat megszépítő, érdekessé tevő és egyben fejlesztő programokat is szerveznek, amilyen a már említett atlétikai kupa vagy az idén is sokakat megihlető képzőművészeti pályázat. Mindezzel a legfontosabbat adva a sérült embereknek és gyerekeknek, a teljesítmény és az alkotás örömét. – zárta szavait Varga Mihály.

A szervezők az ünnepségen idén is színpadi produkcióval kedveskedtek a sérült embertársaiknak, amely során az ünneplő közönség a Kecskés együttes előadását hallgathatta meg.dsc_9566

A műsor kezdete előtt, és annak befejeztével karácsonyi vásár is  fogadta a vendégeket, ahol az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központ ellátottjainak saját készítésű dísz- és használati tárgyait, karácsonyi ajándékokat, díszeket, rongyszőnyeget, kerámia kaspókat és  egyebeket vásárolhattak az érdeklődők.

Az intézmény portékáival még december 7-8-án a Flórián Üzletközpontban, illetve december 14-én a szentendrei úti Auchan áruházban találkozhatnak, mindazok akik a vásárlással is támogatni kívánják az intézmény ellátottjait.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság