A lakosság is hozzájárulhat a zajterhelés csökkentéséhez

Hírek
Közzétéve:

Az önkormányzat évek alatt széles körű környezetvédelmi célokat tűzött ki és komolyan veszi a környezeti felelősséget, ezért is üdvözölte a HungaroControl megkeresését és az új rendszerét, mellyel tisztább és csendesebb lehet környezetünk. A szoftver lehetővé teszi, hogy bárki lekérdezze az elhaladt légi járművek pozícióját, járatszámát és bejelentésével aktív szerepet vállalhat a légi forgalom következményeként megnövekedett zajproblémák kezelésében. A Társaság a léginavigációs szolgáltatásokra vonatkozó szigorú nemzetközi szabályok és biztonsági követelmények betartása mellett folyamatosan fejleszti azon eljárások megvalósíthatóságát, amelyek a repülésbiztonság maximális szavatolása mellett csökkentheti a repülőtér működési környezetében lévő kerületek és települések zajterhelését. Tavaly év végén bemutatásra került a kutatatás-fejlesztési program új eleme, a Web Alapú Légiforgalmi Tájékoztató Elektronikus Rendszer, a WALTER.

A rendszer működése:

A WALTER, a Web Alapú Légiforgalmi Tájékoztató Elektronikus Rendszer egy olyan korszerű, kényelmes és egyszerűen kezelhető szolgáltatás, amellyel bárki megjelenítheti a légi járművek pozícióját és adatait egy adott időpontban, Budapest vonzáskörzetén belül. A rendszert támogató szoftvert a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. (HungaroControl) kezdeményezése és tervei alapján a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Közlekedésinformatikai Központja fejlesztette ki és helyezte üzembe. A HungaroControl honlapján elérhető új rendszer naprakész adatokat szolgáltat a főváros feletti légi forgalom alakulásáról, így rendkívül fontos szerepet játszik a lakosság és az önkormányzatok korrekt tájékoztatásában.

A HungaroControl radaradataiból táplálkozó, nyilvános weboldal segítségével térképen megjeleníthető a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérhez tartozó manőverezési területen közlekedő repülőgépek pozíciója, kiegészítve a gépek járatszámával, típusával, valamint az indulási és érkezési állomásokkal, egy kiválasztott időintervallumon belül.

Az alkalmazással 15 napra visszamenőleg lekérdezhetők a levegőben közlekedő járművek adatai a felhasználó által megadott cím vagy GPS koordinátákkal meghatározott pozíció 3,7 kilométeres körzetében. Érdekes újítás, hogy az elhaladt légi jármű kiválasztásával nemcsak annak helyzete, járatszáma, típusa ismerhető meg, hanem a kiválasztott pozíciótól vett minimális távolsága is. Az adatok térképes felületen, könnyen kezelhető módon, egyszerűen böngészhetők. A járműről kapott információk lementhetők és 15 napnál hosszabb ideig is eltárolhatók. A felhasználói lekérdezésekhez kapcsolódóan beküldhetők visszajelzések is, amelyek eredményeit a HungaroControl anonim módon, statisztikai célból feldolgozza és felhasználja további fejlesztései finomhangolására.

HungaroControl

A HungaroControlról

 A HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. világszínvonalú technológiája, élenjáró fejlesztései és szolgáltatásai révén a nemzetközi légiforgalmi irányítás egyik legpontosabb, leghatékonyabb és legmegbízhatóbb szolgáltatója, az Egységes Európai Égbolt keretében zajló uniós integráció aktív regionális kezdeményezője, együttműködő partnere.

 Az EUROCONTROL statisztikái és előrejelzései szerint Európa felett évente csaknem 10 millió járat közlekedik, ám ez a szám a következő 20 évben akár meg is duplázódhat. Az elmúlt években a HungaroControl több olyan jelentős beruházást indított el, amelyek légi navigációs szolgáltatásainak fejlesztését célozzák, garantálják a növekvő légi forgalom biztonságos kezelését, és egyben elősegítik a küszöbön álló uniós integráció sikerét.

 Hagyományos légiforgalmi irányító szolgáltatásainak, műszaki-technológiai háttérének továbbfejlesztése mellett a HungaroControl egyik stratégiai célkitűzése, hogy az elkövetkező két-három évben partnereivel közösen egy regionális, közép-európai légi navigációs tudásközpontot hozzon létre. Az új irányító központ átadása lehetővé teszi, hogy a HungaroControl egy helyre – a felszabaduló épületbe – telepítse innovációs vállalkozásait. A tudásközpont kialakítását a légi navigációt támogató kutatás-fejlesztés, szimuláció és képzés iránti növekvő nemzetközi piaci kereslet alapozza meg, amelyet részben éppen az európai integráció és a funkcionális légtérblokkok létrehozása generál.

Valamennyi beruházásával a HungaroControl célja, hogy a 7 közép-európai országot tömörítő regionális együttműködés, a közép-európai funkcionális légtérblokk (FAB CE) kiváló szolgáltatásokat nyújtson és a legmagasabb műszaki-technológiai színvonalon működjön.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság