BUDAPEST, III. KERÜLET, ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER HIVATALOS HONLAPJA
2018. 08. 17., péntek - Jácint
Ön most itt van: Címlap » Hírek » A másodfokú hőségriasztás péntek éjfélig

A másodfokú hőségriasztás péntek éjfélig

A másodfokú hőségriasztás ismételt elrendeléséről döntött az országos tisztifőorvos, ugyanakkor szintén másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgáltai is Budapesten.

Kovács Attila ismételten kiemelte, hogy a napokig tartó meleg idő már az egészséges szervezetet is megterheli, ezért fokozottan oda kell figyelni a megfelelő folyadékfogyasztásra és öltözetre, és lehetőség szerint 11 és 15 óra között senki ne tartózkodjon a tűző napon. Kánikula idején úgy csökkenthetjük a hőség negatív hatását, ha a lakásból kizárjuk a meleget, besötétítünk, és éjszaka szellőztetünk, ezen kívül a gyakori zuhanyozás és a test vizes borogatása is ajánlott. Rendkívül fontos a sok folyadék fogyasztása, erre az idősek esetében kiemelten kell figyelni. Azt tanácsolta, hogy óránként egy pohár vizet igyon meg mindenki.

Az országos tisztifőorvos kitért arra, hogy a hőségriasztás lehetőséget ad egy sor más intézkedésre, ilyen lehet a munkaidő-kedvezmény azokban a munkakörökben, amelyekben fokozott hőhatásnak vannak kitéve a munkavállalók, továbbá a szabadban dolgozóknál a többszöri pihenőidő elrendelése, valamint a megfelelő öltözet és folyadék biztosítása is.

Másodfokú figyelmeztetést adott ki az OMSZ is

A tartós hőség miatt az egész országban első- és másodfokú figyelmeztetéseket adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára. A szerda reggeli jelentések szerint Budapesten és több megyében másodfokú a figyelmeztetés, mivel a napi középhőmérséklet 27 fok felett alakulhat.

Az előrejelzés szerint a hőmérséklet délután 32 és 36 fok között, késő este 22-29 fok között alakul.