Az újabb Tündérkert első gyümölcsfái

Hírek
Közzétéve:

tündérkert ültetésA Kastély Óvoda kertjében Bús Balázs polgármester, Szarvas József színművész, Csernyus Lőrinc építész, Kő Boldizsár képzőművész, Gallai Máté, a Boldog Salamon Kör elnöke és az óvodások Gyümölcsoltó Boldogasszony napján két facsemete elültetésével a Kastély Óvoda kertjében, a kerület második Tündérkertjét nyitotta meg, amely Benedek Elek nevét viseli és a jövőben meséi hangulatát idézi majd.  Épp egy éve Békásmegyer-Ófaluban indították útjára az ott élők a főváros első Tündérkertjét. Hogy az óvoda kertjében életre hívott újabb közösségi tér később mivé növi ki magát, az nagyban függ az ott élő, odajáró és ott dolgozó emberektől és az ott cseperedő kis gyermekektől. Mindenesetre az alapítók azon lesznek, hogy a kultúra, hagyomány, gasztronómia és gyümölcsészet újabb bölcsője születhessen meg hamarosan Óbudán.

DSC_7870A közösségépítés fontos,  ehhez én ragaszkodom!” – nyilatkozta SZARVAS JÓZSEF egy interjúban. E gondolat mentén 2009-en létrehozta Kovács Gyulával együtt a Kárpát-medence „végtelen fajtagazdagságú” gyümölcs hagyatékát mentő gondolatának első kertjét, a viszáki Tündérkertet.

De mi is a Tündérkert-mozgalom? Elindítói – Kovács Gyula erdész, pomológus, Szarvas József színész és Ambrus Lajos író – a Kárpát-medence őshonos gyümölcsfáinak felkutatását, összegyűjtését, megőrzését tűzték ki célul. Az ötletgazda, Kovács Gyula erdész pórszombati Medes-hegyen található birtokán mostanra mintegy 2000 különféle őshonos gyümölcsfafajtát gyűjtött össze, de az a törekvése, hogy ezekből „vissza tudjon ajándékozni” azoknak a tájegységeknek, ahol azok eredetileg is éltek, ezáltal visszaadja a hozzájuk tartozó meséket, legendákat, gasztronómiát, és az ott élő ember örökségét is. „Bennem a gyümölcsfa költészet, história, közösség, gasztronómia, kultúra” – ahogy Szarvas József fogalmaz.

tündérkertMit jelenthet mindez a Kastély Óvoda számára? Mindenekelőtt közös gondolkodást, tervezést, együttlétet, melyből reményeink szerint az óvodai és helyi közösségek épülhetnek. Hogy a Kastély Óvoda meseszerű, a természet által belakott kertje milyen átalakulásokon mehet keresztül, az sok mindenen múlik, de leginkább az itt élő, idejáró és itt dolgozó, illetve itt növekedő kis embereken. Az elültetett két fácska együtt nő reményeink szerint majd az álmokkal, tervekkel, melyekben mese, kultúra, gasztronómia, akár egy játszótér és egyéb közösségi funkciók is helyet kaphatnak. Benedek Elek személyében ezek mind találkoznak, hisz a meseírás mellett óriási gyümölcsfa hagyatékkal bírt. KOVÁCS GYULA elmentett gyümölcsfái, KŐ BOLDIZSÁR rajzai és CSERNYUS LŐRINC építész gondolatai is e szemlélet mentén fogantak – BÚS BALÁZS polgármester felkérésére.

Gallai Máté, Békásmegyer-Ófalu Tündérkertjének egyik alapítója

tündérkert Kastély óvoda

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság