Babazászló a Polgármesteri Hivatal épületén

Hírek
Közzétéve:

A Három királyfi, három királylány mozgalom egy régi hagyományokon alapuló kezdeményezést indított útjára még 2011 tavaszán. A civil mozgalom  Babazászló-projekt néven pályázatot írt ki zászlótervezésre, melyek intézmények, otthonok falára kitűzve, kisbaba születését jelzik.  Régen hagyomány volt, hogy kisbabás otthonokat a környéken lakók néhány hétig segítették a szülés után, a zászló célja ezt a szokást is újjáéleszteni, hiszen ez a közösségnek is érték, öröm. Ugyanebben az évben a Népesedési Világnap alkalmából a Nemzeti Erőforrás Minisztérium úgy döntött, felkarolja az ötletet, és  már a kórházban kézhez kap minden édesanya egy ajtódíszt, mellyel a távolabbi ismerősöknek, szomszédoknak is jelezheti kisbabája érkezését. Az ajtódísz nagy előnye, hogy azok is használhatják, akik – például zászlótartó hiányában – nem tudnak  zászlót kitűzni.

babazaszló5

Óbuda-Békásmegyer a mozgalom céljaival egyetértésben a napokban kitűzte a Városháza első Babazászlaját, amely egy hétig emlékeztet arra, hogy a Hivatal egyik munkatársa életet adott  gyermekének. Az önkormányzat igyekszik minden eszközzel hozzájárulni  a családbarát, házasság -és gyermekpárti társadalmi környezet megteremtéséhez, illetve  hirdeti ennek fontosságát, szükségességét. Minden újszülött csecsemőt, otthonába hazaérkezve üdvözlőlappal és egy 5000 forintos ajándékutalvánnyal köszönt a Hivatal. A remények szerint a jövőben egyre több intézményen és magánházon lobog majd a hírnök zászló, ezzel közelebb hozva az embereket egymáshoz.

babazaszló1

A koronás csecsemőt ábrázoló lobogót Somogyi Győző tervei alapján  Gallai Máté készítette, amelyet bárki megrendelhet  a mozgalom honlapján keresztül, illetve a mate@gallaidesign.hu e-mail címen.

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság