Belső utazás az Ars Sacra Fesztiválon

Hírek
Közzétéve:

Mottó:„Tekints az égre, és lásd meg!” (Jób 35,5)

A fesztiválok idejét éljük, melyek között a már tizenkét éves, nemzetközi minősítéssel rendelkező Ars Sacra Fesztivál egyedi. Segít meglátni, amit rohanó világunkban nehezen veszünk észre, kiemel a hétköznapokból és rámutat a személyes Istenre, aki áthatja teremtett világunkat.

Az Ars Sacra Fesztivál ünnepélyes megnyitóját szeptember 14-én tartották a Magyar Nemzeti Múzeumban. Egyházi fővédnök: Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek. Világi fővédnök: Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

Az Ars Sacra Alapítvány a kultúra meghatározó szereplőit és intézményeit ( így Óbudát és intézményeit is) kéri fel országos szinten, hogy csatlakozzanak a zsidó-keresztény kultúrkörhöz kapcsolható művészeti alkotások bemutatásához. Ebben az évben több mint 100 településen, közel 600 ingyenes program várja a látogatókat, 11 műfajban. Színvonalas zenei kínálatot, kiállításokat, irodalmi esteket, színházi és szakmai előadásokat, sétákat, tárlatvezetéseket, lelki- és gyerekprogramokat találnak az érdeklődők a 40 ezer példányban nyomtatott programfüzetben (Papageno magazin különszáma) és a honlapon (www.ars-sacra.hu) – tudtuk meg az alapítvány kurátoraitól a szeptember 4-ei sajtótájékoztatón.

Az Ars Sacra Alapítvány minden év szeptemberének harmadik szombatján (most szeptember 15-én), a Kulturális Örökség Napjainak szervezőivel összefogva meghívja a történelmi egyházak képviselőit, hogy nyissák meg templomaik kapuját, és színes kulturális programokkal várják az érdeklődőket. A Nyitott Templomok Napja kezdeményezéshez 50 település 100 temploma csatlakozott Abasártól Vizsolyig, két határon túli településsel, Csíksomlyóval és Csíkszentkirállyal.

A fesztiválon immár harmadik alkalommal rendezik az Ars Sacra Filmfesztivált. Bár nevéhez hű marad, nem leszűkíti, inkább kibővíti a szentség, a szakrális téma fogalmát. A beérkezett 83, két évnél nem régebbi filmből mintegy fél tucat a szomszédos, magyarlakta országokból érkezett. Az öttagú zsűri – Dér András filmrendező, Gelencsér Gábor filmesztéta, Dombrovszky Linda filmrendező, Komlósi Orsolya producer, Gőbel Ágoston újságíró – döntése alapján a filmrajongók 44 alkotással ismerkedhetnek meg a Tabán ArtMoziban (I. Krisztina körút 87-89.) szeptember 16. és 23. között, a 16-tól 20 óráig tartó ingyenes vetítéseken.

 Az alábbi helyszíneken találkozhatnak a fesztivál keretében megrendezésre kerülő óbudai programokkal:

Szeptember 14.
For You Acapella együttes koncertje
Óbudai Társaskör
1036 Budapest, Kiskorona utca 7.

19.00 Öt fiatal énekes Szlovákiából, akik úgy döntöttek, egyesítik hangjukat és hangszerek használata nélkül populáris hazai és külföldi slágereket szólaltatnak meg a capella stílusban. Rendszeresen koncerteznek fesztiválokon és kulturális rendezvényeken.

Nyitott templomok napja

Szeptember 15.
Történelmi időutazás Óbuda-Hegyvidék szakrális épületeihez
Óbuda-Hegyvidék Szentháromság Plébánia
1032 Budapest, Vörösvári út 110.

A Cella Trichora (4. század), a Trinitárius templom (18. század), a Kiscelli kálvária (19. század), a Szent Vér kápolna (19. század) és a Szentháromság-templom (20. század) bejárása busszal, valamint könnyű sétával. Találkozás a Cella Trichoránál. Regisztráció szükséges az ars-sacra@ars-sacra.hu e-mail-címen, vagy személyesen a Szentháromság-plébánián. Nyitva: 15.45-18 óráig.

Szeptember 15.
MusicaSacra – a Tavasz Nőikar hangversenye
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
1036 Budapest, Korona tér 1.
16.00 Musica Sacra – a Tavasz Nőikar hangversenye a múzeumban. Műsorukban Mendelssohn-, John Rutter-, Kodály Zoltán-dalokat, gospeleket és spirituálékat énekelnek. A belépés díjtalan!

Szeptember 18.
Egy zarándokhely emlékezete – A kiscelli kolostor története a XVIII. századtól napjainkig
Kiscelli Múzeum
1037 Budapest, Kiscelli utca 104.
17.00 A vezetésen a látogatók bejárhatják a trinitárius kolostor templomát, kriptáját és refektóriumát, és arra is fény derül, hogy néznek ki ma az egykori szerzetesi cellák. A részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges a kapcsolat@kiscellimuzeum.hu e-mail-címen.

Szeptember 19.
Tizenöt zsoltár – Sebestyén Márta, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos előadása
Csillaghegyi Református Templom
1039 Budapest, Vörösmarty utca 2.
18.00 Tizenöt zsoltár – Sebestyén Márta, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos előadása. A Zsoltárok Könyve az Ószövetség 150 részből álló imádság- és énekgyűjteménye. Ezen a hangversenyen tizenöt zsoltár hangzik fel mai feldolgozásban. Zene: Gryllus Dániel, versek: Sumonyi Zoltán.

Szeptember 20.
Egy zarándokhely emlékezete – A kiscelli kolostor története a XVIII. századtól napjainkig
Kiscelli Múzeum
1037 Budapest, Kiscelli utca 104.
17.00 A vezetésen a látogatók bejárhatják a trinitárius kolostor templomát, kriptáját és refektóriumát, és arra is fény derül, hogy néznek ki ma az egykori szerzetesi cellák. A részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges: kapcsolat@kiscellimuzeum.hu e-mail-címen.

Szeptember 21.
Templomaink titkai
Szent József-kápolna
1035 Budapest, Kórház utca 37.
17.00 Az előző évekhez hasonlóan idén is bejárhatjuk Óbuda 4 keresztény felekezetének templomát a házigazda papok és lelkészek idegenvezetésével. Szeretettel várjuk az érdeklődőket a körülbelül 2,1 kilométeres sétára, melynek során bepillanthatunk templomaink és hitünk titkaiba, és kötetlen légkörben ismerkedhetünk.

Szeptember 21.
Az egyházi népének gyökerei
Csillaghegyi Jézus Szíve-templom
1039 Budapest, Lehel utca 14.
16.30 Bozóky Mihály életéről és munkásságáról szóló könyvet korabeli hangszeres zenével mutatja be a Kecskés együttes.

Szeptember 22.
Gloria in excelsis Deo – A Savaria Barokk Zenekar koncertje
Óbudai Evangélikus Templom
1034 Budapest, Dévai Bíró Mátyás tér 1.
19.00 Gloria in excelsis Deo – hangverseny J. S. Bach műveiből. Közreműködők: Savaria Barokk Zenekar, Jónás Krisztina és Ducza Nóra – szoprán, Kéringer László – tenor, Vitárius Piroska – hegedű, Karasszon Dénes – gordonka. Művészeti vezető: Németh Pál.

Szeptember 22.
Az Albert Schweitzer Kórus és Zenekar koncertje
Óbudai Szent Péter és Pál Főplébánia-templom
1036 Budapest, Lajos utca 168.
19.00 Műsoron: Schubert: V. szimfónia, Stabat mater (f-moll). Közreműködik az Albert Schweitzer Kórus és Kamarazenekar, valamint énekes szólisták. Vezényel: Kenessey László.

Szeptember 22.
Felbukfencezni az égbe
Óbudai Társaskör
1036 Budapest, Kiskorona utca 7.
19.00 Két világ úszik át egymásba ezen az estén. Juhász Gábor kozmikus gitárjátéka és Lackfi János metróaluljárótól csillagokig kalimpáló, nagyobb ívű költeményei földhöz ragadt valóságba kalauzolnak, ahol a gravitációt időnként mégis felfüggeszti valaki.

Szeptember 22.
Egyház és népzene
Csillaghegyi Jézus Szíve-templom
1039 Budapest, Lehel utca 14.
16.30 A közelgő Szent Mihály-napra készülve az Óbudai Népzenei Iskola tanárai, diákjai meghívott népzenészekkel együtt az arkangyalhoz kötődő népi dallamok közös éneklésére, zenés áhítatra hív a szombat esti mise előtt és a szombat esti misére.

Szeptember 22.
Isten, ember, világ
Csillaghegyi Jézus Szíve-templom
1039 Budapest, Lehel utca 14.
15.00 Pódiumbeszélgetés a test és a lélek harmóniájáról, és arról, hogy a harmónia megteremtését miként segíti a katolikus hit, és arról, hogy mi lehet a szerepe az idén 90 éves templomnak és egyházközségnek. Vendég: Schäffer Erzsébet, dr. Csókay András, Rieger Tibor.

Szeptember 23.
Óbudai felekezeti séta
Találkozó az Óbudai Múzeum Szentlélek téri recepcióján
1033 Budapest, Fő tér 1.
14.00 Óbuda változatos vallási életének színtereit járjuk be: Szentháromság-szobor, Szent Péter és Pál Főplébánia-templom, szalézi rendház, zsinagóga, a Kálvin közi református templom és parókia. Felfedezzük az óbudai evangélikus gyülekezetet és az új vallási mozgalmakat. Regisztráció: programok@obudaimuzeum.hu

Szeptember 23.
Az Óbudai Temető szakrális emlékei – temetőséta
Óbudai Temető
1037 Budapest, Bécsi út 365-371.
10.00 Találkozás: az Óbudai Temető főbejárati térségén, a temetőkápolna közelében. A sétát vezeti: Szilágyi Rita, a temető idegenvezetője. A részvétel előzetes regisztrációt nem igényel. Információ: szilrita@citromail.hu

Szeptember 23.
Óbudai Kamarakórus koncertje
Szent József-templom
1038 Budapest, Templom utca 18.
19.00 PaterNoster – Évszázadok egyházi muzsikája. Műsoron: Tallis, Gallus, Schütz, Monteverdi, Stravinsky, Vasks és mások művei. Vezényel: Erdős Ákos, közreműködik: Király Judit – szoprán, Király Miklós – orgona.

Szeptember 23.
Ünnepeljünk együtt
Csillaghegyi Jézus Szíve-templom
1039 Budapest, Lehel utca 14.
10.00 Ünnepi szentmise a Schola Liturgica kórus közreműködésével. Kórusvezető Király Miklós.

Kiállítások

Szeptember 15-23.
„Amikor Ég és Föld összeér” – kiállítás Tremmel-Hudik Katalin alkotásaiból
Óbudai Szaléziak, Segítő Szűz Mária Lelkészség
1032 Budapest, Bécsi út 175.
Tremmel-Hudik Katalin restaurátori és művésztanári pályája mellett autonóm alkotó művészként is kiállít. Alkotásai alapvetően figurális olajképekként szakrális témákban készülnek, újszerű keresztény képi ikonográfiát alkalmazva egy elmélkedő, hívő keresztény ember gondolatait mutatják be. A kiállítás látogatásához előzetes időpont-egyeztetés ajánlott.
Kiállításmegnyitó: szeptember 14-én 18 órakor. Csány Péter SDB szalézi atya a szokásos megnyitóktól eltérően a festményekből kiindulva rövid elmélkedéseket, képmeditációkat tart. Fuvolán közreműködik Dávid Boglárka, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója. Nyitva: 09.15.-23. 10.00–18.00.

Szeptember 16-20.
Én vagyok az – A test epifaniája II. – Bukta Norbert festőművész kiállítása
Óbudai Kulturális Központ
1032 Budapest, San Marco utca 81.
Én vagyok az – A test epifaniája II., Bukta Norbert festőművész kiállítása. Alkotótársak: Benyovszky Szűcs Domonkos és Gantner Dániel festőművészek. A kiállítást megnyitja: Gájer László római katolikus pap. Megnyitó: szeptember 14-én 18 órakor, ahol levetítik Hőnigh Huba festő filmjét. Nyitva: október 5-ig, hétköznapokon 9-től 16 óráig.

Szeptember 15. és 17.-22.
Simon András: Istenről beszélő vonalak
3K – Kaszásdűlői Kulturális Központ
1033 Budapest, Pethe Ferenc tér 2.

Kiállítás azoknak, akik nemcsak szóban, hanem a vonalak nyelvén is szeretik a sokatmondó egyszerűséget. Simon András letisztult, egyvonalas grafikái elgondolkodtatnak, érzéseket keltenek és tanúságot tesznek Isten szeretetéről. Megtekinthető október 31-ig a 3K nyitvatartási idejében. (Részletekért keresse fel a www.kulturkozpont.hu weboldalt.)

Szeptember 15-23.
Holland – magyar református kapcsolatokat bemutató kiállítás
Csillaghegyi Közösségi Ház
1039 Budapest, Mátyás király út 11–15.
11 roll-upból álló kiállítás a holland–magyar református kapcsolatok bemutatására a reformáció 500 éves évfordulója alkalmából. A kiállítás megalkotói: Millisits Máté művelődéstörténész és Kelemen Gábor grafikus designer. A kiállítás szeptember 30-ig tekinthető meg a közösségi ház nyitvatartási idejében.

Szeptember 15-21.
Keresztek, feszületek, pléhkrisztusok Óbudán – Zumpf András fotókiállítása
Békásmegyeri Közösségi Ház
1039 Budapest, Csobánka tér 5.
Zumpf András fotográfus 1980 óta él Békásmegyeren, rendszeresen fényképezi Óbuda természeti, kulturális objektumait, az utcai művészet (street art) tárgyait, különös tekintettel a graffitire. A kiállítást Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere nyitotta meg szeptember 13-án. Nyitva: szeptember 28-ig a közösségi ház nyitvatartási idejében.

Szeptember 16-23.
Mohay-Rodler Rita, Pálinkás Ildikó és Bartha Tamás közös kiállítása
Boldog Özséb Plébánia és Közösségi Ház
1039 Budapest, Lékai Bíboros tér 1.
Pálinkás Ildikó festett kavicsai, Bartha Tamás természetfotói és Mohay-Rodler Rita festményei, melyeket az istenhit kapcsol össze, adják a kiállítás változatosságát. Kiállításmegnyitó: szeptember 15-én 17 órakor.
Nyitva: szeptember 16. 9.30-11.30; szep­tember 17.-22. 14.30-16.00; szeptember 23. 9.30-11.30.

(A programokról bővebb információk a www.ars-sacra.hu oldalon.)

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság