Esernyős: a közösségépítés centruma

Hírek
Közzétéve:

Szeptember 15-én nyitott, és a héten már teljes kínálattal várta az érdeklődőket az Óbudai Kulturális Központ legújabb háza, mely a városrész szívében, a nagyrendezvények központjában, a Fő téren kapott helyet. Az Esernyős – Óbudai Kulturális és Információs Pont munkatársai naprakész ajánlásokkal szolgálnak a kerület nevezetességei, turisztikai attrakciói, kulturális programjai és rendezvényei iránt érdeklődőknek.

A vasárnap kora estére meghirdetett ünnepi megnyitót nyüzsgő fesztiválhangulat fogadta, a teret megtöltötték az érdeklődők.

esernyos_total

Az Esernyőst Bús Balázs polgármester adta át, aki köszöntőjében Jan Gehl dán építészt idézte: az a város jár jól, amelyik kiszorítja az autókat és az emberekre szabja a tereit. Nem hagyhatjuk, hogy a motorizáció elvegye tőlünk azokat a tereket, amiket arra kéne használnunk, hogy társasági életet éljünk bennük. A polgármester felidézte azt az időszakot, amikor a Fő téren még autók jártak, s amikor az általa vezetett kerület úgy döntött, hogy közösségi funkciót keresnek a Fő térnek.

bb_esernyos_megnyitoNagy, egybefüggő felületek helyett függőlegesen tagolt érdekes homlokzatokra, azaz teraszokra, balkonokra van szükség a köztér és az épületek találkozásánál. A várost vissza kell adni az embereknek. Alkalmassá kell tenni a kapcsolatteremtésre, mert – ahogy mondja: az ember legfontosabb szükséglete a többi ember társasága – idézte ismét a dán várostervezőt. Azt hiszem, a Fő téren sikerült ennek a követelménynek is eleget tenni – mondta a polgármester.

A teret ennek szellemében vontuk be a kulturális színterek közé, s ma már természetes, hogy a kerületi nagyrendezvények nagyszabású koncertjeinek, előadásainak itt van a helyszíne. A terület kulturális jellegét azonban a közeli Óbudai Múzeum is erősíti, s így a közelmúltban létrehozott Goldberger Textilipari Múzeummal, a 3K-val és az új idősek klubjaival egyre markánsabbá válik a kerület szolgáltató jellege és közösségépítő törekvése – emelte ki Bús Balázs.

Emlékeztetett arra is, hogy az Esernyős melletti, jelenleg még választási irodaként működő helyiség hamarosan koncertteremnek, illetve mozinak ad otthont, míg a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár korábbi fiókkönyvtárának helyén a kortárs művészeti alkotások hiánypótló kiállítótermét alakítják ki.

Az Esernyős Óbudai Kulturális és Információs Pont azonban már mától a városrész mozgalmasságának, kulturális pezsgésének koordinálási központja, és egyben origója is – zárta szavait a polgármester, megköszönve az új intézmény létrehozásán dolgozók munkáját.

esernyos_szinpadrolesernyos_koncert_kozonseg

Az ünnepi megnyitó a Budapest Bár szabadtéri koncertjével folytatódott, melynek hangulatát az időközben kialakult zápor sem ronthatta el. Az Esernyős megnyitója esernyőkkel zárult, a kulturális és információs pont azonban mostantól (vasárnapok kivételével) minden nap várja az érdeklődőket.

esernyos_eso

Óbuda igazi múzeumnegyed, a kerületben egymást érik a jobbnál-jobb kiállítások, rendezvények. Az Esernyősben létrehozott integrált óbudai múzeumshop színes keresztmetszetet nyújt a kerületi múzeumok eseményeiből, kiadványaiból, valamint különféle emléktárgyaiból, amelyeket megvásárolhat az idelátogató.

A helyszínen jegyek válthatók az Óbudai Kulturális Központ rendezvényeire, valamint a jegymester hálózatán keresztül a hazai kínálatban szereplő színházi előadásokra, nagyszabású múzeumi tárlatokra, fesztiválokra.

Az Esernyősben ingyen wifi, számos napilap és folyóirat, valamint egy nagyszerű kávézó-bisztró szolgálja azt, hogy az új intézmény igazi közösségi térré váljon.

Esernyős – Óbudai Kulturális és Információs Pont

1033 Budapest, Fő tér 2.
Nyitva: hétfő – péntek 07-21., szombat 10-15.

tel.: 06 30 883 1953
web: www.esernyos.hu
Facebook: https://www.facebook.com/esernyos?fref=ts

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság