Felavatták Göncz Árpád emléktábláját

Hírek
Közzétéve:

Május 23-án az óbudai Katinyi mártírok parkjába, a Bécsi út 88. szám alatt álló ház szomszédságában Göncz Árpád íróra, műfordítóra, a XX. századi magyar demokratikus mozgalmak kiemelkedő szereplőjére, az 1990-ben a szabadon választott Országgyűlés első elnökére, a Magyar Köztársaság elnökére emlékeztek az egybegyűltek.

közönségGöncz Árpád emléke mindenkinek mást jelent- kezdte beszédét Bús Balázs polgármester. Vannak, akik számára elsősorban író és műfordító, másoknak ’56-os elítélt, eltökélt ellenzéki, megint másoknak elnök úr. Nekem személy szerint Óbuda díszpolgára, a lokálpatrióta erények megtestesítője volt. Ezen túlmenően egyik legkedvesebb könyvem, a Gyűrűk ura fordítója, így neki köszönhetem fiatal korom egyik legizgalmasabb olvasmányélményét.Bús Balázs

Sokan azok közül, akik már hosszú évtizedek óta élnek itt e környéken, egy decens, de barátságos óbudai polgárt ismerhettek meg személyében. Ma tehát egy olyan emberre emlékezhetünk, akit noha komoly kihívások elé állított az élet, mindig képes volt emberségét megtartani.

Göncz Árpád, ha nem is volt a legtöbb itteni kortársának közeli ismerőse, de lehetett volna. Díszpolgárunk emléktáblája ennek a Bécsi úti épületnek a falán legyen elnök úr emberközeliségnek a mementója! – zárta szavait a kerület vezetője.

Rainer M. János történész, az ’56-os intézet vezetője felidézte, hogy Göncz Árpádot 59 éve ezen a helyen történésztartóztatták le; a „népköztársaság államrendje elleni szervezkedés kezdeményezésével és vezetésével” vádolták, amelynek büntetése halál vagy életfogytiglan börtön volt.

Göncz Árpád testesítette meg leginkább azt, ami a magyar demokrácia lehetett volna 1989 után. Mégsem az lett, de ez nem rajta múlt – mondta. Hangsúlyozta, Göncz Árpád megtette, amit lehetett „1956-ban, a 80-as években, 1989-ben és utána is”.
kuratóriumi elnőkGulyás András, a Göncz Árpád Alapítvány kuratóriumi elnöke arról beszélt, hogy a néhai államfő életének legfontosabb eseményei kötődnek a Bécsi úti házhoz: ott kezdték közös életüket feleségével, ott születtek gyermekeik, ott tartóztatták le 1957. május 23-án, a szabadulása után ott kezdett új életet, lett fordító, tanár, Nagy Imre újratemetésének szónoka és oda ment haza, amikor megválasztották köztársasági elnöknek.
A megemlékezésen részt vettek Göncz Árpád családtagjai, barátai, egykori 56-os harcostársai és börtöntársai, politikusok, köztük Varga Mihály és Kiss László, a kerület országgyűlési képviselői, valamint közéleti személyiségek.
Göncz Árpád tavaly ősszel, életének 94. évében hunyt el.
felavatás

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság