Fotópályázat: II. Óbudai Fotótárlat

Hírek
Közzétéve:

A pályázat és a kiállítás célja a fotóművészet eszközeivel képet adni a történelmi tradíciókkal bíró Óbuda/Aquincum épített örökségéről, múltjáról, hagyományairól, természeti és táji jellegzetességeiről, az itt élő, ide járó emberek hétköznapjairól, ünnepeiről, az emblematikus helyet jellemző sajátosságokról.

Aquincum, egy római város és megerősített katonai tábor volt a mai Óbuda területén. Az időszámításunk utáni 89 körül alapították a Duna jobb partján, s hét évvel később már Alsó-Pannónia központja lett, egészen a 4. század végéig. Elmondhatjuk, hogy a mai egyesített főváros története itt és ekkor kezdődött, s folytatódik napjainkig. Ez adhat különös jelentőséget választott témánknak.

Képre kerülhetnek konkrét épületek, tárgyak, régészeti maradványok, a régi és az új találkozása, de legalább annyira örülnénk a csaknem kétezer éves örökség bármilyen, akár elvont képi ábrázolásának is. A provincia, a provincián élés, a múlt és a jelen kettőssége, az elmúlás és a megmaradás fogalmai által határolt körben mindenféle kreatív megközelítésre nyitottak vagyunk, legyen az dokumentarista, riportszerű, vagy a valóság elemeit csak alapanyagként használó alkotás. Készülhet egyedi kép, képpár, triptichon vagy akár sorozat is.

Aquincum az egyik fontos kapocs, mely bennünket, magyarokat az egyetemes európai kultúrához köt. Meggyőződésünk, hogy a múlt köveire építjük jelenünket, s hisszük, hogy ennek megmutatása igazi kihívást jelent az alkotók számára.

A pályázat idén is nyitott, nyilvános, azon foglalkozástól, életkortól és lakóhelytől függetlenül bárki részt vehet, hivatásos és amatőr fotósok egyénileg nevezhetnek a www.obudaitarlatok.hu honlapon, ahol minden további információ is megtalálható.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság