Gyárból egyetem

Hírek
Közzétéve:

Feltehetőleg sok mindenre számított Albert Weiss zürichi gázgyáros – akit 1908 után Budapest székesfőváros képviselete egy új, óbudai üzem tervezésével bízott meg – a létesítmény jövőjét illetően, de arra biztosan nem, hogy épületébe egyszer majd egyetem költözik.
A gázgyár egyre növekvő igényt volt hivatott kielégíteni: a rohamosan fejlődő budapesti közvilágítás mind több és több gázt kívánt, amelyet közel, tehát olcsón állítanak elő. Az üzem hozta az elvárt eredményeket, az 1914 júniusi hivatalos megnyitó után napi 250 ezer köbméter gázt termelt, amelyet a közeli vasúti hálózaton tudott gyakorlatilag bárhová eljuttatni. A háborús években mindezeken felül komoly szolgálatot tett Óbudának, az itt működő dízel-aggregát biztosította ugyanis a lakosoknak az elektromos áramot. A termelés fejlesztésével egy időben alakult ki a gyár körül a dolgozók számára épített munkás- és tisztitelep, amely máig óbudaiak ezreinek ad lakást.
A gázgyár sorsa az 1980-as években pecsételődött meg, amikorra a főváros teljesen átállt a földgáz felhasználására. 1984-ben állt le végleg. Húsz éven át gyakorlatilag érintetlen maradt az ipari terület, csak ezt követően kezdett el foglalkozni az új tulajdonos, a főváros a műemléki létesítmények védelmével és azok állagának megőrzésével.
Az idén százéves gázgyár ügye – nyilván a centenárium apropóján is – az elmúlt hónapokban sokszor került a közérdeklődés előterébe. Az Óbudai Múzeum tavaly ősszel időszaki kiállítást nyitott meg, amely a száz év történetét dolgozza fel. Ugyanakkor újabb hírek érkeznek a műemléki épületek hasznosításáról. A területen épült modern Graphisoft park irodaházait már jól ismerik a környékbeliek, a jelenlegi elképzelések szerint itt kap helyet hamarosan az Aquincumi Technológiai Intézet. Ugyanakkor az egyik műemléképületbe költözik majd az International Business School, míg az egykori óraházból -egy alapos megújulást követően – múzeum lesz.
Száz évvel az alapítás után tehát az Óbudai Gázgyár – ha kissé más módon is, mint korábban – újra a műszaki tudományok, fejlesztések szolgálatába áll.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság