Ismét elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát

Hírek
Közzétéve:

Budapesten a szálló por (PM10) légszennyezettségi szintje (az egy napra számított átlageredménye) 2017. február 13-án három, 14-én négy mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75 µg/m3), és a meteorológiai előrejelzések szerint a mai napon sem javul, többnyire a tájékoztatási szint körül alakul, sőt akár a riasztási szintet is meghaladhatja. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint csütörtökön is még gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, péntek napközben már nagyobb mértékű javulás valószínű a levegőminőségben.

A vonatkozó jogszabályok alapján Tarlós István főpolgármester a szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelte el. A Fővárosi Önkormányzat honlapján is közzétett hatósági határozat önkéntesen betartandó, megelőző intézkedések közül kiemeljük, hogy a további romlás elkerülése érdekében

  • elsősorban a kertvárosi peremkerületekben lehetőség szerint mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések (ha egy háztartásban létezik földgáztüzelési mód, akkor a szilárdtüzelésű kandallók, cserépkályhák) használatát, továbbá
  • lehetőség szerint szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot, részesítsék előnyben a közösségi közlekedést.

A szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatára vonatkozó kéréshez kapcsolódóan felhívjuk arra is a figyelmet, hogy a vonatkozó jogszabály szerint:

„hulladék nyílt téri, vagy a hulladékok égetésének feltételeit rögzítő jogszabályban foglaltaknak
nem megfelelő berendezésben történő égetése, a háztartásban keletkező papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen fahulladék háztartási berendezésben történő égetése kivételével tilos
”.

Kérjük továbbá, hogy az egyéni gépjárműhasználatot különösen a legszennyezőbb (a 0-4 környezetvédelmi osztályba sorolt) gépjárművek üzembentartói kerüljék.

A levegőtisztaság-védelmi jogszabályok szerint egy légszennyező anyag egyre növekvő szintje először az egészségügyi határértéket, súlyosabb – már rendkívüli légszennyezettségi – helyzetben a tájékoztatási küszöbértéket, a legsúlyosabb esetben pedig a riasztási értéket érheti el, vagy haladhatja meg.

A tájékoztatási fokozat azon légszennyezettségi szint elérését, illetve meghaladását jelenti, melynek rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny (gyermekek, időskorúak, krónikus betegek) csoportjaira.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság