Megvan ki lett az „Év Iskolabüféje” verseny nyertese!

Hírek
Közzétéve:

Bús Balázs polgármester megbízásából 2008. évben alakult meg az Iskolabüfé Munkacsoport az óbudai iskolabüfék kínálatának egészségesebb irányba történő elmozdítása érdekében.

Ennek mentén  2015/2016. tanévben immár 9. alkalommal szervezték meg az Év Iskolabüféje versenyt és az általános iskolás tanulók Egészséges Táplálkozás Vetélkedőjét a Laborc utcai Barátság Szabadidőparkban.

aDSC_4962aDSC_4958

A versenyek célja, hogy a résztvevő iskolabüfékben minél nagyobb arányban jelenjenek meg az egészséges ételek (pl. teljes kiőrlésű lisztből készült szendvicsek, pékárú, tejes italok, zöldség, gyümölcs) a kevésbé ajánlott, zsírdúsabb, szénhidrátban gazdag élelmiszerekkel (fehér lisztből készült pékárú, szénsavas üdítőitalok, chips, stb.) szemben. Továbbá az általános iskolás tanulók táplálkozási vetélkedője által a tanulók egészségtudatos táplálkozással kapcsolatos ismeretei bővüljenek.

A versenyre jelentkező csapatokat idén is Óbuda-Békásmegyer Védőnői Szolgálatának iskolavédőnői készítették fel, iskolai foglalkozások keretében. 2016-ban összesen tíz 6. osztályos csapat jelentkezett és az egész napos vetélkedés szoros eredményeket szült. A gyerekek 10 állomáson tehették próbára tudásukat az egészséges táplálkozással és életmóddal kapcsolatos tudnivalók kapcsán. Az állomásokat az összes induló csapat teljesítette. Idén a legeredményesebbnek a Fodros Általános Iskola csapata bizonyult, a kupát 93,5 ponttal nyerték el.
A 2. helyezett a Dr. Béres József Általános Iskola csapata, míg a 3. helyezett Zipernovszky Károly Általános Iskola csapata lett. A csapatok 5 alkalmas fürdőbelépőket és értékes könyveket, az első helyezett még sporteszközöket is átvehetett az elismerő oklevelek mellett.

Az iskolások versenye után került sor az „Év Iskolabüféje” cím kihirdetésére.
Minden évben díjazásra kerülnek azok a III. kerületi iskolabüfé üzemeltetők, akik a büfé kínálata során leginkább meg tudják valósítani az egészséges táplálkozásra való törekvést. Az értékelés szempontjai között az egészséges ételválaszték mellett azt is pontozta a Munkacsoport, hogy melyik iskolabüfé üzemeltető illetve személyzete tudta leginkább motiválni a tanulókat az egészséges táplálkozásra.

A 2016-os év „Év Iskolabüféje díját” a Dr. Béres József Általános Iskola iskolabüfése, Hajek Éva nyerte el, egyéni ötleteivel, ötletes kínálási módjával és saját készítésű zöldségtállal. A vándorserleg tehát ezúttal hozzá került.
2. helyezett: Dudás Illésné, a Krúdy Gyula Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola büfése, aki idén is ízléses és egészséges ételeket szolgál fel az iskola tanulóinak. Mindig újabb és újabb ételeket próbál ki. Saját készítésű limonádékkal kedveskedik.
3. helyen végzett a Bárczy Géza Általános Iskola iskolabüfése, Petykó Mária, aki az év elejétől üzemelteti a büfét és külön témahetekben gondolkodva alakítja a kínálatot, méri fel a gyerekek igényeit.

A vetélkedőben a következő intézmények működtek közre és segítették a résztvevőket: Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, a Szent Margit Rendelőintézet, Óbuda-Békásmegyer Védőnői Szolgálata, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ 03. Tankerülete, a BFKH II. Kerületi Hivatala Népegészségügyi Osztály és az Óbudai Sport és Szabadidő Kft.

Az eredményhirdetésen az okleveleket, díjakat és a jutalomtárgyakat Kelemen Viktória alpolgármester asszony adta át ünnepélyes keretek között és szívből gratulált a résztvevő csapatoknak.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság