Nagyobb területet véd majd a római-parti gát

Hírek
Közzétéve:

Törvényi változások is indokolják a Római-parti gát árvíz elleni védelmének továbbtervezését. Mint ahogy azt korábban is hírül adtuk, a gátépítést nem leállítják, hanem hosszabb szakaszon alakítják ki az elképzelések szerint. Jelenleg a védmű áttervezése folyik, az országos vízügyi hatóság szakvéleménye és a törvénymódosulás alapján.
A csillaghegyi öblözet árvíz elleni védelme is a 2020-ig tartó „Európai uniós programozási időszak alatt támogatható fővárosi városfejlesztési projektek” közé tartozik. Az érintett területen 53 ezer ember él, akiknek az árvíz elleni védekezést jelenleg a Királyok útja-Nánási út vonalában húzódó nyúlgát, az ehhez csatlakozó Aranyhegyi-patak töltése, a Pünkösdfürdői védmű és a Barát-patak töltése együttesen látja el. A többször is tapasztalt kirívóan magas árhullámok árvízi jelenségei rámutattak arra, hogy 8 méter körüli vízállásnál erős szivárgások, fakadóvizek jelennek meg az Aranyhegyi-patak töltésén, melyek a víz áttörésével fenyegetnek. Egy esetleges 9 méter körüli tetőzés esetén a Barát-patak torkolatának zárása is szükségessé válhat. Az eredeti elképzelésekhez képest 110 centivel magasabb lenne a gát, hogy ezzel igazodjon a különösen magas, 2013. nyári árvíz miatt megemelt mértékadó árvízszinthez.
Többek közt ez is indokolja a Barát-patak és az Aranyhegyi-patak vízrendszerének, a terület árvíz elleni védelmének vizsgálatát, az itteni szakasz védmű-típusának kiválasztását és az új gát megépítésének tervezését. A főváros tehát teljesen új mobilgátat tervez, ezért leállították a jelenleg futó engedélyezési eljárást. A tervezési folyamatba tovább részletezik a tájépítészeti és rekultivációs kérdéseket. A tervek módosítását törvényi változások is indokolják. Megváltoztak ugyanis azok az árvízvédelmi szintek, amelyeknek meg kell felelnie a mobilgátnak. A cél már nemcsak a Római-part, hanem a teljes csillaghegyi öböl védelme, így a Barát- és az Aranyhegyi-patakot körülvevő területtel is foglalkozniuk kell. Új vízjogi létesítési engedélyezési tervdokumentációt kell készíteni és új engedélyezési eljárást kell lefolytatni a Római-parti gát ügyében. Jelenleg a védmű áttervezése folyik az országos vízügyi hatóság szakvéleménye és a törvénymódosulás alapján.

sz

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság