Óbudai Anziksz: új kulturális magazin

Hírek
Közzétéve:

Óbuda Anziksz cimlap 2015 07„Egy emberi sorstörténet, de egy város múltja és jelene is megannyi emlékből, eseményből, emlékezetes pillanatból tevődik össze. Ám, ha mélyebben meg akarjuk ismerni, bizony össze kell gyűjtenünk, és egymás mellé kell helyeznünk e töredékeket, hogy saját személyes megérzéseinken, élményeinken túl, szélesebb körű képet alakíthassunk ki a bennünket érdeklő városról, művészetről, emberekről. Az Óbudai Anziksz e kultúrtörténeti szilánkok összegyűjtésében segíti az olvasót, Krúdy idézett szavaival: súg nekünk valamit, amikor keresni kezdünk…

Egy színes, megújulásra kész város lokálpatrióta olvasóközönsége megérdemel egy messzebbre tekintő periodikát. Az Óbudai Anziksz ilyen” – írja többek között a magazin első számának előszavában Bús Balázs polgármester.

A kiadványban irodalom, képzőművészet, helytörténeti írások, zene és a kultúra legkülönbözőbb ágai jelennek meg. A kötet szerzői – többségükben maguk is a kerület lakói – Óbuda múltjából, és jelenéből idéznek fel érdekes történeteket, bejárva a városrész különböző pontjait.

Olvashatunk többek közt az Óbudai Társaskör épületéről, ahol már a római korban is tekintélyes villa állt, és a valamikori az egykori Kisfaludy Színház, Óbuda első kőszínházának történetéről is.

A magazinban szakavatott szerzők írnak elemző ajánlást két, az Óbudai Múzeum kiadásában megjelent életrajzi kötetről. Az egyik Goldberger Leó sorsát mutatja be, aki Európa leghíresebb textilipari vállalkozója volt a két világháború között, mégis koncentrációs táborban fejezte be életét. A másik könyvajánló Örlős Endre, a kiváló, és szintén tragikus sorú óbudai orvos életén keresztül mutatja be, hogyan érintette a városrészt a második világháború és az ötvenhatos forradalom.

Az Óbudai Anziksz interjúiban közelebbről megismerhetjük Hámori Mátét, az Óbudai Danubia Zenekar művészeti vezetőjét, a Skonda Mária-Völgyi Miklós műgyűjtő házaspárt, akik a magyar kortárs képzőművészet kiemelkedő fontosságú mecénásai. Beszél munkájáról, Lőrincz Edina, az Óbudai Kulturális Központ igazgatója, illetve az országos hírű Óbudai Nyár rendezvénysorozat fő szervezője, és Békefi Anna, az Esernyős Óbudai Turisztikai, Kommunikációs és Információs Pont vezetője is.

A magazin bemutatja Minyó Szert Károly óbudai tematikájú különleges technikával készült fényképeit, és megismerhetjük a művész rendhagyó életének néhány szeletét is.

A „Halál Hotel” című, kifejezetten az Óbudai Társaskör számára készített abszurd krimi-komédia színrevitelének kulisszatitkairól a szerző – Egressy Zoltán, és a rendező, Őze Áron mesélnek

Udvaros Dorottya arról beszél, hogyan vált óbudai lokálpatriótává, és megismerhetünk egy kevésbé ismert Óbuda rajongót – Erdélyi Bélát is, akinek már a dédszülei is itt éltek.

Kiváló képes anyagokat böngészgethetünk a magazinban az olyan emblematikus helyekről is, mint a Csillaghegyi Strandfürdő- és Uszoda és a Római-part. Szó esik sportról, kultúráról, különleges, az eddigiektől eltérő aspektusokból. Az Óbudai Anziksz tartalmas, érdekes, szórakoztató nyári olvasmány, melyből kiderül, miért nevezhetjük méltán Óbudát a kultúra városának.

sz.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság

Kapcsolódó bejegyzések

Hírek
Közzétéve:

Kaszálási munkálatokat végez a FŐKERT november elején a Flórián tér és a Bécsi út között

Hírek Zöld iroda
Közzétéve:

Szerdán megkezdjük a tavaszi lombgyűjtést

Hírek
Közzétéve:

Vidám pillanatok a tavasz köszöntésére