Okospad debütált Óbuda-Békásmegyeren

Hírek
Közzétéve:

2012-ben önkormányzati támogatással indult el Óbuda-Békásmegyeren a KönyvMegálló program, melynek köszönhetően a városrész több pontján ingyenesen használható, szabadtéri könyvszekrények várják az olvasást szerető érdeklődőket. Mára a KönyvMegállók közösségi színterekké váltak, mindenki számára nyitva állnak; szabadon berakható, választható, elvihető bármilyen tartalmú könyv. A KönyvMegállók népszerűsítik az önkéntességet, az adományozást és a környezettudatosságot, találkozóhelyként pedig lehetőséget teremtenek az alkalmi beszélgetésekre.

A kerület ötödik felnőtt „közös könyvtára” és a KUUBE névre keresztelt, első intelligens utcabútor a 3K – Kaszásdűlői Kulturális Központ bejáratánál talált helyére.

A Pethe Ferenc téri könyvszekrény a korábbiakhoz képest megújult, a jelen kor okoseszközeinek formavilágát tükröző külsőt kapott, hogy így az okospad szomszédságában a közösségi élmény varázsát XXI. századi formába helyezze át.

Az átadón a köztéri könyvszekrények és az okospad fejlesztői cégének vezetője, Gallai Máté így nyilatkozott:

“Hét évvel ezelőtt Bús Balázs polgármester keresett meg minket azzal az ötlettel, hogy a nyugat európai nagyvárosokban már ismert könyvmegállórendszert szeretné Óbudán is meghonosítani. Akkor megijedtünk, hogy tudunk-e olyan bútort tervezni, ami ellenáll az időjárás viszontagságainak és az esetleges rongálásoknak is. 6 év utcai jelenlét után elmondhatom, hogy mind mi , mind pedig az óbudaiak kiálltuk a próbát, a szekrények ma is betöltik a funkciójukat. – mondta a Gallaidesign Kft. végvezetője. Ez a hit, hogy van értelme ma Óbudán őrizetlenül hagyni értéket közterületen, sarkalt minket arra, hogy újabb utcabútorokon gondolkodjunk.

Az okospad kapcsán Gallai Máté a következőket mondta: Nem igazán szeretem azt a kifejezést, hogy okospad, hiszen nem egy jó értelmi képességgel bíró személy, ahogy az értelmező szótárban áll. Elárulom, ebbe a padba egy csöpp értelmet sem programoztunk. Azt viszont hiszem és vallom, hogy ha valaki okosan használja ezt a padot sok öröme lesz benne.

A mind esztétikailag, mind technikailag összeillő szekrény és pad a tér központi elemévé válhat. Az újgenerációs KönyvMegálllót a modern megjelenés mellett napelemes energiaellátással, ledes megvilágítással, és biztonsági üvegajtókkal látták el. A 100 %-ban magyar tervezésű, fejlesztésű és gyártású padot ugyancsak napenergia tölti, található benne USB- és vezeték nélküli töltő, levegőminőség mérő, páratartalom, UV és légnyomás szenzor, zajszennyezés mérő, valamint wifi hotspotként is használható. Működése közben folyamatosan monitorozza környezetének változásait, az adatokat pedig a megfelelő szervernek továbbítja.

A kezdeményezés nem szokatlan a városrész vezetésétől, a III. kerületi önkormányzat mindig élen járt a környezetkímélő és multifunkcionális technológiai újítások alkalmazásában. A kerület minden fejlesztésében nagy hangsúlyt fektetnek a környezettel való harmóniára, a zöld felületek védelmére és a közösségépítésre. A KönyvMegállókkal kapcsolatban a kezdetek óta folyamatosak a pozitív lakossági visszajelzések, a mostani innovációval a fiatalabb korosztályt is igyekeznek bevonni az olvasás, a megosztás és a közös időtöltés élményeibe.

Óbuda-Békásmegyer KönyvMegállóinak helyszínei:

Aquincumi KönyvMegálló 1031 Budapest, Római tér 1.

Csillaghegyi KönyvMegálló 1039 Budapest, Mátyás király út 5.

San Marco KönyvMegálló 1032 Budapest, San Marco utca 81.

Csobánka téri KönyvMegálló 1038 Budapest, Csobánka tér 5.

 

GyerekKönyvmegállók Óbuda-Békásmegyeren:

1031 Budapest, Silvanus sétány 9-13.

1039 Budapest, Zemplén Győző utca 2.

1033 Budapest, Boglya utca 1.

1035 Budapest, Szél utca 21.

 

Köztéri pad:

Kuubenano  – https://kuube.hu/#kuube-nano

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság