Októberben is üléseztek a képviselők

Hírek
Közzétéve:

Motoros vízi járműveket terhelő települési adó kivetéséről döntöttek a második fordulóban tárgyalt rendelettervezet kapcsán a képviselők. A helyi luxusadóként is ismert közterhet azoknak a jogilag természetes személynek minősülő tulajdonosok fizetik majd, akik az önkormányzat illetékességi területén motoros vízi járművet tárolnak, és annak hajtómotor-teljesítménye meghaladja a 10 kW-ot. Az adó mértékét negyedévente, sávosan, az adótárgy kilowattban kifejezett teljesítménye szerint differenciáltan határozták meg. 50%-os kedvezmény illeti meg a hidrogén tüzelőanyag cellás üzemű vízi járművek-, valamint a 10 évnél idősebb járművek tulajdonosait. A rendvédelmi és mentési célú motoros vízi járművek tulajdonosai mentesülnek az adófizetési kötelezettség alól. A hozzávetőlegesen 5 millió forint körülire tervezett önkormányzati bevétel az állam által az önkormányzatokra rótt (a közoktatás finanszírozását célzó) szolidaritási adó ellensúlyozását is szolgálja. Az új adó rendelet 2017. január 1-jén lép hatályba.

Tetsületi ülés 20161021

A Jövőbarát Alapítvány egy éve indította el Kapaszkodó programját, mely fiatal leányanyáknak nyújt gyermekük gondozásához segítséget, egyben erősíti anya és gyermeke jobb intézményi és társadalmi integrációját. Az Alapítvány fontos és hosszú távú küldetésének tekinti, hogy a lányok megkaphassák azt a lelki és erkölcsi támogatást, bíztatást és megerősítést, mely megalapozhatja, hogy felelős szülőkké válhassanak és képesek legyenek saját életüket vezetni. A program eredményesen működött és működik jelenleg is, ám az Alapítvány 2017-től elveszíti a Wing Zrt. eddigi támogatását, mely a kiadások közel felét fedezte. A „Kapaszkodó” program sikeres folytatása érdekében az önkormányzat képviselőtestülete 1,5 millió forint támogatást ítélt meg az Alapítványt számára.

A szociális ellátásokról szóló helyi rendelet alapján karácsonyi támogatást adhat az önkormányzat egyéneknek karácsonyi segély formájában, illetve oktatási, szociális és gyermekvédelmi intézmények részére karácsonyi ünnepségek megszervezésére. A karácsonyi segélyre 1004 fő jogosult, ők 7000 forintot kaphatnak, míg a kerületi oktatási, szociális és gyermekvédelmi intézmények, illetve a kerületben működő oktatási intézmények összesen 13,5 millió forintra számíthatnak 2016 karácsonyán.

A Képviselőtestület korábbi határozatában 4 milliárd forint fejlesztési célú hitel felvételéről döntött. Mivel a Békásmegyer Vásárcsarnok (Heltai Jenő téri piac) és környezetének megújításához Magyarország Kormánya 3,5 milliárd forinttal támogatja, a tervezett hitelösszegből 3,5 milliárd forint felszabadult. Óbuda-Békásmegyer önkormányzata a testület döntésének értelmében ebből az összegből önkormányzati tulajdonú köznevelési- (óvoda), szociális-, kulturális- és egészségügyi épületek építését és felújítását, valamint közösségi tervezéssel előkészített köz- és zöldterületek megújítását fogja finanszírozni.

Civil javaslat érkezett arra vonatkozólag, hogy Kádár József tégla- és cserépgyűjteménye felvételre kerüljön a Települési Értéktárba, melyet a képviselőt támogattak. Kádár József magángyűjtő évtizedek óta gyűjti a bélyeges téglákat és rendszeresen kölcsönözi kerületi, illetve kerületen kívüli kiállításokhoz. A gyűjteményben jelenleg 3100 bélyeges tégla van (tartalmazza az óbudai téglagyárakban gyártott téglákat). A gyűjteményhez rajzolt katalógus is tartozik, amelyben összesen 6500 bélyeges tégla adatai találhatók meg. A gyűjtemény igazi kuriózumai a cserepek, amelyek a római kortól napjainkig gyártott, többségében feliratos cserepek. A magyarországi téglabélyegek főnemesi, nemesi egyházi méltóságokat ábrázolnak, így azok az ország történelmének jelei, hordozói.

A „Szociális Munka Napján”, november 11-én ünnepélyes keretek között idén is átadják a Fischer Ágoston Óbudai Szociális Díjat, a képviselők döntöttek a díj odaítéléséről.

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság