Leülni Szindbád mellé az óbudai Fő téren

Hírek
Közzétéve:

Az író születésének 135., halálának 80. évfordulója 2013-ra esik. A kettős jubileum alkalmából Óbudán, ahol az író utolsó éveit töltötte, az önkormányzat kezdeményezésére Krúdy-évet ünnepeltek idén. Ennek kapcsán nyílt négy intézmény – az Óbudai Társaskör, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Kéhli Vendéglő valamint a Mókus Sörkert és Étterem – összefogásával a kulturális és gasztronómiai élményt nyújtó Krúdy-negyed, mely a jubileumi év keretét adta.

A változatos programokban gazdag emlékév zárásaként, egyben legfontosabb eseményeként október 21-én, az író születésének 135. évfordulóján Szindbád-szobrot avattak a Fő téren. Az eseményen Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere tartott ünnepi beszédet.

szindbad_bb

Navigare necesse est, vivere non est necesse – hajózni szükséges, élni nem muszáj – kezdte Krúdyra emlékező beszédét a polgármester, idézve az írónak az irodalomról és a mindennapi életről Bródy Sándor kapcsán vallott gondolatait.

„Abból a Magyarországból jött, amelyet nem láthatunk többé viszont, amely Magyarországon éppen olyan életkérdés volt az irodalom ügye, mint akár a mindennapi kenyér. Azaz fontosabb volt az irodalom a kenyérnél is, mert kenyér jóllakásig jutott mindenkinek: az irodalom a hétköznapok csemegéje volt, amelyet sűrűn kellett fogyasztani, hogy az ember harmóniában maradhasson a hangulataival.”

Krúdy kora kellően távol esik a ma élő generációk jelenétől, mégis egészen közelinek érezzük magunkhoz a Szindbád történeteket” – mondta a polgármester. Nem kétséges, hogy e nosztalgiával vegyes visszavágyódás összefügg Huszárik Zoltán 1971-ben forgatott Szindbád filmjével. A főszereplőt megformáló Latinovits Zoltán a mi Szindbádunk, akivel titkon azonosulni lehetett. Mert polgár volt ő, egy polgári értékeket üldöző, letűnt korban. Konok és bátor előadó, a színművészet történetének megkerülhetetlen, heroikus alakja” – fogalmazott Bús Balázs.

szindbad_leleplezes

A polgármesteri köszöntőt követően Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Szanyi Péter szobrászművész, Menczer Erzsébet, Óbuda országgyűlési képviselője és Bús Balázs polgármester leleplezték a Szindbád-szobrot, Szanyi Péter alkotását.

szindbad_akosA szoboravatási ünnepségen a Szindbád című film hangfelvételből Latinovits Zoltán hangja is megszólalt, majd Kovács Ákos dalszerző, előadóművész a szoboralak mellett helyet foglalva, Szindbád asztalánál olvasta fel az Óbuda a múltban és jelenben című novellát.

Az esemény zárásaként Ittzés Gergely fuvolaművész, az Óbudai Danubia Zenekar tagja fuvolajátékát hallgathatták meg a jelenlévők.szindbad_kozonseg

Végezetül elhangzott: Szanyi Péter Szindbád-szobra az óbudai Krúdy-év kiemelt jelentőséggel bíró projektjeként, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának és a Nemzeti Kulturális Alap Vizuális Művészetek Kollégiumától elnyert 3 milliós támogatásnak köszönhetően valósult meg.

Szindbad_kiemelt

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság