Újratervezett sétány Békásmegyeren

Hírek
Közzétéve:

A térrekonstrukcióval érintett terület a Zipernovszky utca – Gyűrű és a Sarkadi Imre utca által elhatárolt – szakasza. A tér önkormányzati tulajdonban lévő közterület, amely mellett a Zipernowsky Károly Általános Iskola, a Kelta Vendéglátó Szakközépiskola és Szakiskola, a Gyermeksziget Montessori Óvoda, valamint a Derűs Alkony Gondozóház intézmények találhatók. A terület alapvető funkciója a jelentős gyalogos forgalom kiszolgálása, melyet a környéken élők és az említett intézmények látogatói használnak.

zipernowsky
A tér jelenlegi arculatát a lakótelep megépítését követően az 1970-es évek első felében nyerte el. A közterület az akkoriban jellemző tájépítészeti jegyeket (anyaghasználat, növényhasználat, kert- és szabadtéri bútorok) a mai napig magán hordozza. A közterület és tájelemeinek állapota nagymértékben leromlott, cseréjük aktuálissá vált. A lakótelep építése során kiültetett, döntően fás szárú elöregedett növényállománya, részleges cserére szorul. Napjaink kortárs táj- és szabadtér építészeti igényeinek nem igazán és a lakosság igényeinek sem  felel meg a terület. A köztér a megépülése óta nem esett át jelentősebb felújításon.

zipernovszky
A tervezési cél egy olyan köztér kialakítása volt, amely esztétikailag vonzó, kellemes környezetet teremt a helyi és az intézményekbe látogató emberek számára egyaránt. A tervező iroda négy csomópontot, találkozási pontot tervezett a területre  és megteremtette a környező terület kapcsolatát az újonnan kialakításra kerülővel. A szomszédos, meglévő járdák teresedésekkel csatlakoznak a megújult tengelysétányokhoz.  A kör alakú teresedések pihenésre szolgálnak. Az egyenes vonalvezetésű járdák pedig elegáns látvány és gyalogosközlekedési kapcsolat teremtenek. A díszburkolatok három különböző térkő típusból állnak, ezek mellett aszfalt és stabilizált szórt burkolat teszi látványossá a sétányt. Az egységes arculat biztosítására az adott formájú és funkciójú terek azonos burkolatot kapnak. Az intenzív gyalogosközlekedés lebonyolítását továbbra is biztosítja a terület, ezek mellett az időszakos és korlátozott járműforgalmat is képes kiszolgálni.

zipernowskyzipernovszky

Az általános iskola előtt található kör alakú burkolt tér képviseli a központi tér funkciót. Az itt elhelyezett párásító rendszer, amely kellemes mikroklímát biztosít a park látogatói számára, valamint a beépített fényforrásoknak köszönhetően este is kellemes környezetet biztosít. A meglévő, zárt lombkoronaszint megnyílik a tér középső traktusában, növelve a térérzetet. A helyszínre 20 db facsemete kerül kiültetésre. A tér cserjeállománya teljesen megújul valamint friss, egységes és egyenletes gyepfelület jön létre. A park látogatóinak kényelmi igényeit komfortos egyszemélyes támlás padok, biztonságos kerékpártárolók, könnyen tisztán tartható szemeteseket biztosítják, valamint egy ivókút is helyet kap a központi téren. A park közvilágítási infrastruktúrája is teljesen megújul. A korábbi kandeláber állomány kiegészül további lámpatestekkel, valamint új, egységes megjelenést kapnak.

zipernowsky

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság

Kapcsolódó bejegyzések

Hírek Zöld iroda
Közzétéve:

Kerületünk második civil portfóliója is elkészült

Hírek
Közzétéve:

Indul a Közösségi Költségvetés 2024 – tartsanak velünk!

Hírek
Közzétéve:

A HÉV megállók akadálymentesítése