Vadak a kertek között – Lakossági tájékoztatás

Hírek
Közzétéve:

A vaddisznó, az őz, a nyest, borz vagy a róka egyre aktívabb jelenléte észlelhető nemcsak az erdőterülettel közvetlen határos utcákban, telkeken, hanem a települések belső régióiban is. Óbuda-Békásmegyer közigazgatási területén egyre nagyobb számban fordul elő, hogy a lakosok vaddisznócsaládokkal, kisebb kondával találkoznak.

A tavalyi évhez hasonlóan ezúton tájékoztatjuk  Önöket, hogy

1. A lakosok, ingatlantulajdonosok kötelessége az ingatlan vagy telek határolókerítésének állapotfenntartása, illetve gyommentesítése. Elhanyagolt, rossz műszaki állapotú kerítés nem fogja megakadályozni a disznók betörését. Az állatok – amennyiben kondában járnak –, a territóriumon belül váltókon, a megszokott útjaikon közlekednek. A váltók melletti bozótos, elhanyagolt, magas aljnövényzetű terület kiváló búvóhelyet jelent a konda számára. Ezért ezeket a területeket karban kell tartani.

2. Kérjük, ne etessék a vadállatokat, sem konyhai,sem zöldhulladékokkal, sem száraz pékáruval. Hiszen ezek az egyébként intelligens állatok gyorsan megtanulják, hogyan szerezhetnek élelmet minél kevesebb energiával. Azokról a területekről, ahova a lakosok etetéssel odaszoktatták őket, szinte lehetetlen természetes közegükbe visszaszoktatni a vaddisznókat.

Meg kell szüntetni az ideiglenes, és az állandó etetési tevékenységet.

3. A vaddisznók családokban élnek, nevelik utódaikat. A malacos koca (anyaállat) vehemensen védi utódait, akár az élete árán is óvja őket. Amennyiben ilyen állat jelenlétét észleljük, semmi esetre se közelítsük meg az anyát, és ne zavarjuk meg utódai gondozásában. Ilyenkor jó eséllyel ellenünk fordul az anya – természetes ösztöneit követve óvja malacait. A vaddisznók párzási, búgási ideje november és január közé esik. A vemhességi idő 16-21 hét, az alom 4-10 malacból áll. Ellési időszak: február-május.

4. A kertes ingatlanokon élők, illetve családi házas övezetben lakók, ahol közel van az erdőhatár a lakott részekhez, gyakran alakítanak ki komposztáló dombokat, vagy  kerítésen kívül helyezik el a lehullott gyümölcsöt, kerti hulladékot. Az ilyen lerakatok természetes gyűjtőhelyei a földigilisztáknak, kisrágcsálóknak, amelyek a vaddisznó részére ízletes élelemforrást jelentenek.

Mindkét deponáló megoldás erősen vonzza a vaddisznókat. A hulladék szakszerű kezelése segít az állatok távoltartásában.

5. Létezik kimondottan vadvédelmi kerítés is. Érdemes olyan kerítéstípust választani, amely nemcsak az őzek, szarvasok, nyulak, rókák behatolása, hanem a vaddisznók betörése ellen is véd. Az internetes világhálón több típusával is találkozhatunk, ilyen pl: az Ursus AS Super, a Tetra-Vad, a Salgó vagy az Agritex vadháló. Közös tulajdonságuk, hogy a kerítés szövése talaj közelben jóval sűrűbb, csúszásmentes kialakítású, így sikeresebben meggátolja a vaddisznó bebújását. Ezt a kerítéstípust nem elég a talajfelszínen kiépíteni, a vaddisznók feltépését megelőzendő a hálót legalább 50 cm mélyen le kell ásni vagy helyezni a talajba. Vásárláskor érdemes kikérni az eladó véleményét ezzel kapcsolatban.

A vadháló jelölésének (pl. Ursus ASM 180/24/15, 50 m) jelentése: típusnév, kerítés-magasság centiméterben/vízszintes huzalok száma (a huzalok távolsága eltérő lehet, alul sűrűbb)/a függőleges huzalok távolsága centiméterben; ez után olvasható a tekercs hossza (50 vagy 100 m). Ennek alapján mindenki ki tudja választani a számára megfelelő, és az ingatlan/telek helyi adottságaihoz igazodó kerítéstípust.

Az erdőgazdaság a természetes szelekción túl kilövéssel szabályozza az állományméretet, etetőket-itatókat alakít ki az állatok részére az erdő mélyebb pontjain, valamint folyamatosan üzemelteti a vadbefogókat.

Kérjük, megfelelő magatartással minden lakos segítse környezetünk védelmét, és vegyen részt a probléma kezelésében, megoldásában.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság