Zöld út a békásmegyeri fejlesztésnek

Hírek
Közzétéve:

Mint arról korábban hírt adtunk, az önkormányzat benyújtotta július végén a Fővárosi Önkormányzat Városrehabilitációs pályázat “Közterületek komplex megújítása” elnevezésű programjára a Heltai Jenő tértől északra fekvő lakóterületet megújító elképzeléseit tartalmazó pályázatát.

Fővárosi közgyűlésA Főváros tegnapi  közgyűlésén  Tarlós István főpolgármester előterjesztése alapján a III. kerületi projektre a képviselők 385 millió forintot szavaztak meg. Az elbírálás szempontjai közé tartozott a helyi civil kezdeményezések felkarolása, a társadalmi, gazdasági és környezeti fenntarthatóság, az innovatív, előremutató eszközök alkalmazása, valamint az üres, alulhasznosított városi területek problémájának megoldása.

A beruházás teljes költsége a tervek szerint 600 millió forint, így a fennmaradó összeget az önkormányzat a költségvetéséből gazdálkodja ki. A rekonstrukciós munkálatok jövő tavasztól indulhatnak el.

A felújítás elsősorban a házak közötti utakat, sétányokat, tereket érinti, amelyeknek a vonalvezetését a békásmegyeriek valóságos igényeinek, közlekedési szokásaiknak megfelelően alakítanak át, egy hosszirányú központi sétány, több keresztirányú gyalogostengely, csomópont, illetve egy ívelt vonalvezetésű sétaút, vásári épületekkel. A sétány szerepe így nem csupán az áthaladásra korlátozódik, hanem funkcióval telik meg- mondta el egy korábbi interjúban Puskás Péter alpolgármester. A kialakítás során gondot fordítanak arra, hogy ahol lehet, füvesítéssel, fákkal, bokrokkal, sövény telepítéssel a lehető legtöbb zöldfelülettel a terület mikroklímája javításán túl, a közösségi tér funkcióját szintén erősítse. A civil kezdeményezéseknek is terepet adva, különböző koncertek, vásárok rendezésére alkalmas közteret alakítanak ki,  a helyi lakosok által aktívan használt találkozási pontot képezve ebben a városrészben is.

A kerületi önkormányzatok egyébként 61 pályázatot nyújtottak be, 16 milliárd 697 millió forint értékben. A kiírás szerint a főváros 5,1 milliárd használhat fel támogatásra.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság