A holokauszt áldozataira emlékeztek

Hírek
Közzétéve:
Az önkormányzat főbejáratának jobb oldalán lévő emléktábla előtt gyűltek össze a Budai Zsidó Hitközség tagjai, az önkormányzat vezetői, továbbá a pártok és ifjúsági szervezetek képviselői.
Bús Balázs polgármester beszédében felidézte a 65 évvel ezelőtti nyilas terror óbudai eseményeit az Óbudai Téglagyárban és a Maros utcai, egykori zsidó kórházban történt véres leszámolásokat egy túlélő és a korabeli visszaémlékezések, beszámolók alapján. Úgy fogalmazott: „A múlt bűneiből eredő fájdalmak és sérelmek láttán nem maradhatunk közömbösek. Úgy hiszem magánemberek, és közszereplők is súlyos felelősséget viselnek. Nem a múlt eseményeiért, hanem azért amit a ma embere láthat a televízióban, tapasztalhat az utcákon. Azért kell tennünk, hogy ne kaphasson ismét lábra a fertőzés.”

Verő Tamás, a Budai Zsidó Hitközség rabbija emlékezetetett arra, hogy már az ezerhétszázas években is éltek nagy számban zsidó kereskedők, aranyművesek a kerületben, békében a magyarokkal és svábokkal. Ennek az egymásmellett élni tudásnak vetett véget a holokauszt, melynek áldozataiért – beszéde után – héber nyelvű imában kérték Isten kegyelmét.
Az esemény főhajtással és az emlékezés koszorúinak, virágainak és kavicsainak elhelyezésével zárult.

obuda.hu

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság