A Táborhegyi park nem eladó!

Hírek Aktuális Zöld iroda
Közzétéve:

A legklímabarátabb kerületként számunkra kiemelten fontos, hogy megőrizzük és óvjuk parkjainkat, zöld területeinket. Az Óbuda Hegyvidékén elterülő, egykori Újlak II. téglagyár bányaterülete, a GoBuda Mall feletti Táborhegyi park 26 hektárnyi zölddel színesíti Óbuda szívét.

A ’90-es években rekultivált bányaterület gyér növényállománnyal rendelkezett, azonban mára – a természet megújulóképességének köszönhetően – több részén beerdősült őshonos fákkal. Jelentős klimatikus hatásai mellett ökológiai folyosót képez. Egyre többen használják a parkot rekreációs célokra. Ezen értékeket felismerve, a lakosság kérésére a helyi építési szabályzat parkra vonatkozó előírásait tovább szigorítottuk: azon építési helyek számát, ahol egy parkhoz tartozó kiszolgáló épületek létesíthetők (pl. mosdó, karbantartás építményei), háromról egyre helyre csökkentettük. A megmaradó területen létesíthető beépíthető nagyságrend és magasság ugyancsak csökken. A funkciók közül kizárásra kerül a mélygarázs és az önálló vendéglátó létesítmény.

A terület a helyi építési szabályzat szerint Zvp-1B jelű övezetbe sorolt. „Legalább 20 hektár kiterjedésű, volt bányaterületen létesíthető hegyvidéki városi park, mely a kerületi és fővárosi lakosok számára egyaránt jelentős zöldfelületi szabadidős lehetőséget biztosít.”

Sem szándék, sem érdeklődés nincsen a telek adás-vételére, hasznosítására, fejlesztésére, átsorolására! A 100 százalékban önkormányzati célú terület érintetlen marad.

A Táborhegyi park ezután is várja a kirándulni vágyókat!

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság