Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Adóügyek elektronikus intézése

Tisztelt Ügyfeleink!

Hivatalunkban az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény (továbbiakban: Eüsztv.) által támasztott követelményeknek megfelelően elektronikus ügyintézés működik.

Az elektronikus ügyintézés során az Eüsztv. és annak kapcsolódó jogszabályai eltérő követelményeket fogalmaznak meg a természetes személyekre, valamint a gazdálkodó szervezetekre vonatkozóan. Az alábbi tájékoztatónkban megbontva szolgáltatunk információt a természetes személyek, valamint a gazdálkodó szervezetek elektronikus ügyintézési lehetőségeiről és esetleges kötelezettségeiről.

Gazdálkodó szervezetek:

2018. január 1. napjától elektronikus ügyintézésre, valamint Cégkapu rendszeren való regisztrációra kötelezett valamennyi gazdálkodó szervezet. A törvényi szabályozás értelmében a cégekkel való kapcsolattartás Hivatalunk részéről kizárólag Cégkapu rendszeren keresztül valósul meg.

Felhívjuk a Cégkapu elérhetőséggel még nem rendelkező gazdálkodó szervezetek képviselőinek figyelmét, hogy elektronikus regisztrációs kötelezettségük nem teljesítése esetén Hivatalunknak törvényességi felügyeleti eljárás vagy hatósági ellenőrzés lefolytatását kell kezdeményeznie velük szemben.

A Cégkapu regisztrációs felülete közvetlenül a https://cegkapu.gov.hu címen érhető el.

Hivatalunk felé a https://epapir.gov.hu/ oldalon található ingyenes, hitelesített üzenetküldő alkalmazáson keresztül van lehetőségük levelet küldeni, melynek használatához az itt letölthető útmutató nyújt segítséget.

Magánszemélyek:

Az Eüsztv. magánszemélyek részére nem írja elő az elektronikus ügyintézés kötelező használatát, azonban beadványaikat ők is benyújthatják ezen módon a már fent is hivatkozott https://epapir.gov.hu/ oldalon, melynek használata számukra Ügyfélkapu (https://ugyfelkapu.magyarorszag.hu/) regisztrációhoz kötött.

Az e-Papír rendszeren keresztül való üzenetküldéshez magánszemélyek számára az itt letölthető útmutató nyújt segítséget.

Amennyiben az Adóügyi Főosztály elektronikus ügyintézési szolgáltatásaival kapcsolatban problémája merülne fel, kollégánk készséggel áll rendelkezésére a 4367-180-as telefonszámon.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának biztonságos kapcsolattartási címe hivatalos szervek számára az alábbi azonosítókon érhető el:

  • Hivatali kapu rövid név (hivatali tárhely): BP03PH
  • KRID: 506036967