Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

klímastratégia

„Vadvirágos rétek, hogy a beporzók jól érezzék magukat kerületünkben” – Április 30. a méhek napja Magyarországon

2022-04-30 09:03:30
A velünk élő méhek állománya világszerte drámaian csökken, évtizedek óta. És mivel élelmiszert adó növényeink beporzását javarészt ők végzik, számuk csökkenése az emberiség éléskamráját is veszélyezteti. A méhek napja jó alkalom arra, hogy számba vegyük, mit tehetünk beporzóink védelme érdekében kerületi szinten is.

Nézzünk szembe a klímaváltozással! – Szemléletformáló programok kerületünkben

2021-07-26 18:08:55
Budapest III. kerülete, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat a KEHOP 1.2.1. pályázat támogatásával dolgozta ki helyi klímastratégiáját, az itt élő közösségek aktív bevonásával. Sajnos az elmúlt időszakban a pandémiás helyzet miatt a tervezett szemléletformáló, családi és környezettudatos programok közül nem minden tudott az eredeti formában megvalósulni. Szerencsére kiderült, hogy sok program esetében az online részvétel is működőképes.

A Budapesti Klímastratégia céljainak megvalósítása érdekében a főváros nyílt pályázatot hirdet

2021-07-06 14:17:38
Budapest városvezetése elkötelezett a klíma- és környezetvédelem, valamint a civil közreműködés támogatása iránt, ezért a forráshiányok ellenére is meghirdeti az idei Környezetvédelmi Alap pályázatot.

Nemzetközi klímaváltozási akciónap – Globális vészhelyzet, a cselekvés nem tűr halasztást

2021-05-15 09:25:57
A klímaváltozás jelei és következményei nap mint nap tapasztalhatók világszerte. Ahhoz, hogy a folyamatot megfékezzük, vagy akár meg is fordítsuk, világméretű összefogásra van szükség. Méghozzá gyorsan.

A Fővárosi Önkormányzat 40%-kal tervezi csökkenteni Budapest károsanyag-kibocsátását a következő évtizedben

2021-04-01 12:12:55
A klímaváltozás káros hatásai már most is érzékelhetők, az elkövetkezendő évtizedekben ez a hatás még súlyosabb mértékű lehet. A most elfogadott Budapesti Klímastratégia és Fenntartható Energia és Klíma Akciótervben a főváros meghatározta, hogy milyen változtatásokra van szükség ahhoz, hogy a hatásokat mérsékelni lehessen. Ezek többek között a károsanyag-kibocsátás csökkentése, a lakások energetikai korszerűsítése, valamint a közösségi és kerékpáros közlekedés fejlesztése.

Klímabarát Fotópályázat 2021 – Cselekedjünk fenntarthatóan, fotózzunk, pályázzunk!

2021-03-25 12:20:04
A Klímabarát Települések Szövetsége fotópályázatán érdemes elindulni, hiszen a jutalom és a dicsőség mellett alkalom arra, hogy átgondoljuk a hétköznapi lehetőségeinket, kötelességeinket, hogy a környezetünk, a jövőnk fenntarthatósága érdekében minél többet tegyünk. Cselekedjünk, fotózzunk, pályázzunk!

Elindult a kerület zöldhírlevele – Tartsanak velünk, iratkozzanak fel!

2021-01-26 12:47:07
A Zöldülő Óbuda havonta egyszer gyűjti össze a legfontosabb híreket, tudni- és tennivalókat a harmadik kerület zöldügyeivel kapcsolatban.

Milyen zöld alternatívák léteznek a közlekedésben és a háztartásban? – Újabb szemléletformáló eseményt tartanak

2020-10-13 12:44:58
Október 14-én este 6 órától az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő szervezésében két igen fontos témáról beszélgetnek a résztvevők: a közlekedés és a háztartás terén kínálkozó zöld lehetőségekről. Vendégük lesz a GREENGO, az elektromos, közösségi autómegosztás úttörője, valamint Tóth Andi, a háztartási hulladék csökkentésének nagykövete.

A szállópor és a gyakori hőhullámok a legzavaróbb hatások – Klímastratégiai bemutatón jártunk

2020-10-05 16:36:29
Szeptemberben mutatták be Budapest harmadik kerületének klímastratégiáját az Esernyős udvarán. Szerencsére már nemcsak feladatok és tennivalók állnak előttünk, de terv is, méghozzá a helyiek javaslatai és véleménye alapján.

Hétvégén elkészült Budapest első vadvirágos méhlegelője a Virágosnyereg úton

2020-06-30 17:10:19
Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata Burján Ferenc alpolgármester kezdeményezésére még májusban döntött a kerületi vadvirágos méhlegelő létrehozásáról, mely egyszerre segítheti méheink és beporzóink megmentését, illetve a lakosság szemléletformálását is. A kerületi önkormányzat és az Ébredj Mozgalom június utolsó hétvégéjén létre is hozta az ország első közösségi méhlegelőjét a Virágosnyereg út rézsűjén.

Június 5. - Környezetvédelmi világnap

2020-06-05 11:04:39
Együtt gondolkodni és együtt cselekedni, ez a környezetvédelmi világnap legfontosabb üzenete. Nemzetek fölötti léptékben éppúgy, mint helyi közösségünkben. Szükség is van az összefogásra. Álljon itt csupán egyetlen a sok szomorú és riasztó statisztikából: ha nem változtatunk, 2050-re az óceánokban több műanyag lesz, mint hal…

Közösségi kertek, nap- és szélenergia a mindennapokban – Önök alakíthatják kerületünk fenntartható jövőjét

2020-06-05 09:55:31
Csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását - ez a kulcsa, hogy Földünk még unokáink számára is élhető bolygó maradjon. Tudjuk ezt mindannyian, elméletben; ahogyan azt is, az elméleti tudás mit sem ér, ha azt nem követik tettek. Így most arra kérjük a kerület lakóit, osszák meg véleményüket, javaslataikat Fenntartható Energia és Klíma Akciótervünkkel kapcsolatban, mely a következő tíz évre meghatározza Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának feladatait.

Több kerékpárút, kevesebb utazás a munkahelyre - Az önök véleménye a kerületi klímastratégiáról

2020-06-02 14:14:06
Arra kértük a harmadik kerület lakóit, véleményezzék Óbuda-Békásmegyer klímastratégiáját. Köszönjük, hogy részt vettek az együttgondolkodásban, és véleményük mellett hasznos, konkrét javaslatokat is megfogalmaztak arról, hogyan tudunk még hatékonyabban alkalmazkodni a már tapasztalható éghajlat-változáshoz, és hogyan lassíthatjuk azt. Az önök hozzászólásaiból válogattunk.

Az óbudai K-híd helyreállítása és a Római part megóvása Budapest Gazdasági Programjában

2020-05-28 15:56:01
A nemrégiben elfogadott Budapest Gazdasági Programja a Fővárosi Önkormányzat céljait és terveit tartalmazza a következő négy évre. A feladatok és fejlesztések valamennyi budapesti kerületre vonatkoznak, és vannak közöttük olyanok, amelyek közvetlenül Óbuda-Békásmegyer közösségét és környezetét érintik.

Nézzünk szembe együtt a klímaváltozással!

2020-05-15 16:59:55
Május 15-e, a nemzetközi klímaváltozási nap jó alkalom arra, hogy újra gondoljuk, mi magunk mit tehetünk környezetünkért. Ami biztos: együtt könnyebb! Óbuda-Békásmegyer önkormányzata elkészítette javaslatát a helyi klímastratégiára, ehhez kérte a kerületben lakók véleményét, sokan már el is küldték azt és javaslataikat, még van rá lehetősége Önnek is, május 20-ig.

Három héten át várjuk a véleményeket a kerületi klímastratégiáról

2020-04-03 17:06:34
Elkészült a javaslat a III. kerület klímastratégiájára, ami azonban csak az Önök véleményével lehet teljes. Olvassa el a dokumentumot, és küldje be javaslatait az online kérdőíven.

Indul a gyermekszakrendelő fejlesztési programja

2019-12-21 14:44:04
Idei utolsó ülését tartotta meg december 19-én Óbuda-Békásmegyer Képviselő-testülete. Az ülésen döntést hoztak a kerületi gyermek szakrendelés fejlesztéséhez szükséges, konkrét előkészítő lépésekről, a helyi klímastratégia kialakításáról és a Bem József Díj odaítéléséről.