Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Étkeztetés

Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani.

A szociális étkeztetés célja, hogy az egyedül, vagy családban élő, de rászoruló idős emberek naponta legalább egyszer hozzájussanak a koruknak és egészségi állapotuknak megfelelő meleg ételhez.

Az idősek klubjaiban hangulatos, igényes környezetben tálalják helyben fogyasztásra a meleg ételt. A közösségben történő étkezés örömét növeli a barátságos kiszolgálás, a személyes odafigyelés, a klubok szakembereivel való kapcsolattartás és a biztonság.

Az Idősbarát Önkormányzat kiemelten fontosnak tartja a kerületben élő nyugdíjas emberek számára a jogszabályban foglalt rászorultság függvényében a jó minőségű, korszerű összetételű étel biztosítását.

A lakosság igényeinek megfelelően az étkezés igénybevétele az alábbi módon történhet:

  • az idősek klubjaiban történő helyben fogyasztással,
  • az idősek klubjaiból történő elvitellel (korszerű csomagolásban),
  • lakásra történő kiszállítással (korszerű csomagolásban).

Az ebéd mellett reggeli és vacsora is rendelhető.

Szociális helyzettől, életkörülménytől függően az étkeztetés igénybe vehető A és B menüválasztással a hét bármely napján – hétvégén is – az Idősek Klubjain keresztül.

A menü elvitel és kiszállítás esetén lefóliázott, higiénikus műanyag dobozban kerül átadásra. Orvosi javaslatra diétás étrend is igényelhető.

Kapcsolódó jogszabályok:

  • A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény
  • A személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 1/2000. (I. 7.) SZCSM rendelet
  • A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 29/1993. (II. 17.) Korm. rendelet
  • A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről szóló 9/1999. (XI. 24.) SZCSM rendelet
  • Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testületének a személyes gondoskodás keretébe tartozó szociális szolgáltatásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 13/2005. (III. 3.) rendelete

 

Mennyibe kerül a szolgáltatás?

A szolgáltatás térítési díj köteles. A havonta fizetendő térítési díj az igénybevevő jövedelmi viszonyaihoz igazodik, mértékét Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő Testülete a 13/2005. (III. 3.) rendeletben szabályozza.