Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

10 éves az Óbudai Platán Könyvtár Gyerekkönyvtára

2017. május 8., 14:31

A gyerekkönyvtár 10. születésnapjára szeretettel várják kisebb és nagyobb olvasókat. Május 27-én 11 órától szülinapi parti lesz a könyvtár kertjében sok meglepetéssel, a Kiskalász zenekar koncertjével.

Csíkoska, a tigris a nagy banánfa alatt üldögélt kedves foteljában. Valami vastag könyvet olvasott, és a mulatságos történeteket narancslével öblítette le.
El kell mondanom, hogy Csíkoska sorban egymás után mindegyik könyvet kikölcsönözte a könyvtárból, ugyanis csak nemrég tanult meg olvasni, és ezért minden olvasnivaló érdekelte. De leginkább a vidám könyveket szerette. Ezeken olyan jóízűen tudott nevetni.

Mihail Pljackovszkij: A nyúl, aki senkitől sem félt

Az Óbudai Platán Könyvtárban 2007 előtt is volt gyerekkönyvtári szolgáltatás, a beiratkozottak 30%-a 14 év alatti, akiknek a könyveken kívül programokat is kínált az intézmény. Az olvasás élményét, a könyvek szeretetét kisgyerekkorban lehet megalapozni, ebben segít a gyerekek számára vonzó könyvtár. Ezért határozta el a Könyvár vezetősége, hogy kialakítunk egy külön részleget, ahol nekik és róluk szól a könyvtár, ahová szívesen jönnek és sokáig maradnak, ahol jól érzik magukat.

A 2007-ben átadott gyerekkönyvtári részleg tervezésekor olyan fizikai tér kialakítására törekedtek, amely megragadja a gyermekek fantáziáját, izgalmas és inspiratív. Szeressenek oda bemenni, játszani és tanulni egyaránt. A könyvtárnak teret kell adni a játékhoz, a kreativitáshoz, a csendes elmélyült olvasáshoz, de a közös, társas élményekhez is. Természetesen legfontosabbnak tekintett feladat, hogy a könyvtár az olvasási képességeket s az olvasás élményét nyújtsa a gyermekeknek.

A kialakított gyerekkönyvtári részleg a kölcsönözhető dokumentumok mellett internethasználattal, rendezvényekkel, foglalkozásokkal, játékokkal várja a gyermekeket. Kiállításokat rendeznek a gyerekek alkotásaiból, mesekönyv-illusztrációkból, játékokból. Kéthetente szombaton kézműves foglalkozások, játszóház, társasjátékok, diavetítés, találkozás gyerekkönyvek szerzőivel, illusztrátoraival, interaktív mese és játék várja a gyerekeket, a családokat.

A Könyvtársasozó játszóház óvodásoknak és kisiskolásoknak szól. A Rejtélyes ókori, középkori időutazás Sün Tóbiás könyvtárában ügyességi és fejtörő játékok segítségével vezeti végig a gyerekeket az írás- és könyvtörténeten.

A Zsebszínház program az egyik legkedveltebb közönségünk körében. Egy kiscsoportos, interaktív együttmesélés, ahol a gyerekek úgy érzik, hogy a könyvtárosok „csak nekik mesélnek, báboznak” a maguk készítette bábokkal és diszletekkel, egyben kedvcsináló egy otthoni bábozáshoz, bábjátékhoz. Az előadásokon egy-egy kedvelt mesét dolgoznak fel.

A könyvtárhasználati ismeretek oktatása a könyvtár alapszolgáltatása, melyet a kerület minden oktatási intézménye igénybe vehet. A kerület óvodáival és általános iskoláival több közös programot szervez a gyerekkönyvtár, amely bababarát terület.

A gyerekkönyvtár szolgáltatás kínálata 2010-ben könyvtári drámapedagógiai foglalkozássorozattal bővült. A foglalkozások célja, hogy a gyermekeket úgy vezesse be egy számukra nem, vagy csak részben ismert területre – a könyvtár birodalmába –, hogy a találkozás örömteli, izgalmas legyen, és a játékot középpontba helyező alkalmakon olyan tapasztalatokat szerezzenek, melyek az aktív részvétel által hosszú távon rögzülnek. Abban segít, hogy a megismerés öröme vezesse őket a tudásig.

A Sün Tóbiás Könyvtára – interaktív mese és könyvtárhasználati játék című könyvtári drámapedagógiai foglalkozássorozat egy könyvtári mesehős: Sün Tóbiás (a gyerekkönyvtár jelképe) köré épül. Az ő történeteiből ismerhetik meg a gyerekek könyvtárat, az ő kalandjain keresztül tanulhatják meg a könyvtárhasználat alapjait, hogy hogyan keressenek és találjanak feleletet a sok miértre. Sün Tóbiás meséje adja az egymásra épülő foglalkozások kerettörténetét. A drámajáték eszközeit használó foglalkozásokon olyan könyvtárhasználati ismeretet adó játékokat játszanak, melyek készségeket és képességeket fejlesztenek.

2010-ben tovább bővült gyerekkönyvtár a 12+ részleggel. A részben a gyerekkönyvtári, részben a felnőtt könyvtári állomány korosztályi bontásával új szolgáltató teret alakított ki az Óbudai Platán könyvtár 12+ néven. Az új közösségi térben tizenéveseknek szóló szépirodalmi, ismeretterjesztő könyveket, képregényeket, mangákat, folyóiratokat lehet helyben olvasni, illetve kölcsönözni. A tizenéveseknek olyan – elsősorban szabadidős – olvasmányokat kínálnak, amelyek a gyerek- és felnőtt könyvek világának határán helyezkednek el, és e korosztály érdeklődésére tarthatnak számot. Az egymástól elkülönített, „kuckós”, de a könyvtár felé mégis nyitott ülőhelyekkel, a tinédzserek ízlésének megfelelő színekkel és bútorzattal kialakított könyvtári tér alkalmas a helyben olvasásra, böngészésre, beszélgetésre és játékra.

Az elmúlt 10 évben a gyerekek többféle módon találkozhattak a könyvtárral: az óvodai nevelést, iskolai tanulást segítő könyvtári csoportos szabadidős rendezvényeken, ahol foglalkozások mellett, szüleikkel együtt sokféle élményt nyújtó helyszínként ismerik meg a könyvtárat, ez motiválja őket az olvasásra, a könyvek szeretetére.

2015 óta jó időben “szabadtéri gyerekkönyvtárrá” változik a könyvtár kertje, ahol nyáron többféle program várja a kicsiket és nagyokat.

A gyerekkönyvtár 10. születésnapjára szeretettel várják kisebb és nagyobb olvasókat. Május 27-én 11 órától szülinapi parti lesz a könyvtár kertjében sok meglepetéssel, a Kiskalász zenekar koncertjével.

Ünnepeljünk együtt!