Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

100 éves a 70 éve Óbudán élő Ilonka néni

2019. július 10., 16:40

Mándik Antalné Ilonka néni 1919. július 9-én született Tállyán, szívből köszöntjük születésnapján!

Mándik Antalné Ilonka néni 1919. július 9-én született Tállyán az öt gyermekes család negyedik gyermekeként. Szülei keményen dolgoztak, hogy a négy lány és egy fiú gyermeket nevelni tudják. Édesapja vasutas volt, édesanyja a háztartást vezette, mindemellett a családnak volt egy gazdasága, ahol szőlőt műveltek, állatokat gondoztak. Ilonka néni 6 elemit végzett, majd 16 évesen Budapestre költözött a nővéréhez. Szobalányként dolgozott szállodában, szanatóriumban.

A családalapítás gondolatával akkor kezdett foglalkozni, amikor megismerte az erdélyi származású üzletembert, Mándik Antalt. 1944. novemberében házasodtak össze, majd 1945. szeptember 1-én megszülettek ikerlányaik Mária és Ilona. Két évvel később, 1947-ben harmadik gyermeküknek, Anna Líviának adott életet. Férje született kereskedő volt, standja volt az óbudai piacon (cukrászdát üzemeltetett, cukorkát árult), később a Dohánybolt Vállalatnál dolgozott a Miklós téren, mint mozgóárus. Az öt fős család közel 14 évig a Szél utcában lakott, 1960-tól – immár 59 éve – lakáscserének köszönhetően a Raktár utcában élnek. Összességében, Ilonka néni több mint 70 éve óbudai lakos. Mind a 3 lány kitűnő tanuló volt, ennek eredményeként az ikrek Népköztársasági Ösztöndíjat is kaptak a Közgazdaságtudományi Egyetemen, ahol közgazdász-tanárként diplomáztak. A kisebbik lány mérlegképes könyvelő lett. Munkájukban sikeres, megbecsült emberek és szakemberek. A szorgalmas, tisztességes, kitartó munkát szüleiktől tanulták, ők voltak a példaképeik.

Ilonka nénit az egészségi állapota miatt 15 évnyi munkaviszony után nyugdíjazták. Szeretett férjével élt 1998-ig, amikor sajnos egy tragikus baleset miatt elveszítette őt. A családtagok rendszeresen látogatják a mamát, nagymamát, dédnagymamát, hiszen az elmúlt évek alatt 6 unoka és 7 dédunoka született. Ilonka néni ma is aktívan főz, bot segítségével kijár a ház körüli parkba, szívesen TV-zik, örül lányai társaságának. Mária lányával együtt él a szerény, de otthonos kis lakásban.

A szép nagy család összetartó és gondját viselik a 100. életévét ünneplő Ilonka néninek. Mándik Antalnénak születésnapja alkalmából ezúton is szeretettel gratulálunk és további jó egészséget kívánunk.