Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

11. alkalommal ünnepeltük együtt Óbuda Napját

2017. május 8., 09:31

A kerület napján, amelynek már az előestéjén szórakoztató programokkal hangolódhattak a kerületiek az ünnepre, kiosztották a városrész hírnevét öregbítő, fejlődését segítő, a közösség számára értéket teremtő polgárok kitüntető díjait.

“Ahogy a legtöbb család életében jelentőségteljes szerepet kap a születésnap, vagy egyéb jeles évforduló, épp oly fontos nekünk, óbudaiaknak, hogy legyen egy nap, amely rólunk, azaz a III. kerület példamutató személyeiről, civil szervezeteinkről, hagyományainkról és természetesen a felhőtlen, vidám ünneplésről szól.”– kezdte ünnepi beszédét Bús Balázs, a kerület polgármestere. Beszédében kiemelte, hogy kulturális téren mélyre nyúló és erős gyökerekkel rendelkezik Óbuda, amelyet az idei tematikus rendezvényeiben is felidézi a kerület. 2017-ben Hadrianus emlékév keretében várhatóak programok, de Kassák Lajos halálának 50. évfordulójára és az osztrák-magyar kiegyezés 150. évfordulójára is emlékezünk.

A kerület vezetője elmondta, az önkormányzat közösségépítő munkája a kultúra színtereit is számos ponton átszövi. „Óbuda a kultúra városa – mely nem csupán szlogen, de küldetésünk összefoglalása is.” A kulturális fejlesztések, legyen az a növekvő és színvonalas programok megszervezése, vagy a kulturális intézmények gyarapítása, funkcióbővítése, mind megtérülnek- tette hozzá, hiszen ezek által egyre vonzóbb és szerethetőbb kerületté válik Óbuda, miközben a helyiek is megtapasztalhatják mindezt.

A díjátadást közvetlen megelőző beszédében kihangsúlyozta, hogy a civil szervezetekkel, lakóközösségekkel karöltve szeretné az önkormányzat létrehozni, illetve megerősíteni az óbudaiak egymást személyesen is ismerő, segítő hálózatait, legyen szó szabadtéri sport rendezvényekről, kulturális előadások látogatásáról, vagy civil önsegítő, önképző együttlétekről.

„Mindig nagy örömünkre szolgál, ha mindezek mellett olyan kiválóságokat állíthatunk példaként az óbudaiak közössége elé, akik művészeti, sport, tudományos vagy egyéb teljesítményük által maguk is hozzájárultak a III. kerület ismertebbé tételéhez.”- zárta szavait Bús Balázs.

 

Óbuda Napja ünnepségén és rendezvényein részt vett Óbuda-Békásmegyer testvérvárosának Varsó Bemowo kerületének delegációja is, valamint Wesolowski Korinna Katalin Óbuda-Békásmegyer Lengyel Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke.

A díjkiosztáson a kerület legrangosabb elismerését, a Díszpolgári címet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Bús Balázs polgármester adta át. A “Pro Óbuda” díjat, az Óbuda Kultúrájáért Díjat, a Hidegkuti Nándor Emlékplakettet, az Óbuda Sportolója Díjat Bús Balázs polgármestertől és Kiss Anita jegyzőtől vehették át a díjazottak.

A helyi rendelet szerint Díszpolgári kitüntető cím annak a magyar vagy külföldi személynek adományozható, aki Óbuda-Békásmegyer gazdasági, társadalmi, tudományos vagy művészeti életében maradandót alkotott. Az idei év kitüntetettje: Dr. Paczolay Péter jogtudós, politológus, aki életművével, kiemelkedő közéleti tevékenységével országos és nemzetközi elismerést szerzett a kerületnek.

„Pro Óbuda” kitüntető cím annak a magyar, vagy külföldi személynek, illetve szervezetnek adományozható, aki Óbuda-Békásmegyer fejlődése, gyarapodása és hírnevének öregbítése érdekében elismerésre méltó, kiemelkedő tevékenységet végzett a gazdaság, a tudomány, a művészet és a kultúra bármely területén. Az idei kitüntetettek:

Antal István fotós, több évtizede kitartó lelkesedéssel és fáradhatatlanul végzett fotográfusi tevékenységéért.

Roman Kowalski a Lengyel Köztársaság volt budapesti nagykövete, Óbuda-Békásmegyer érdekében kifejtett áldozatos nemzetközi szerepvállalásáért, a magyar-lengyel történelmi közös múlt ápolásáért.


Gálosfai Jenőné Óbuda múltjának feltárását és széles körben való megismertetését célzó, a hagyományápolást előtérbe helyező küldetéstudatos tevékenységének elismeréseként.

Kolczonay Ernő posztumusz díját fia, Kolczonay Gábor vette át.

Kolczonay Ernő a kerület hírnevéért, versenysportjáért, sport és közösségi életéért végzett kiemelkedő munkája elismeréseként posztumusz részesül a Pro Óbuda kitüntetésben.
Az Óbuda Kultúrájáért Díjat a kerület kulturális életének alakulásához kiemelkedően hozzájáruló személyek vagy csoportok, közművelődési vagy közgyűjteményi területen dolgozó és alkotó szakemberek tevékenységének elismerése.

2017-ben Kaszap Gábor Óbuda-Békásmegyer kulturális életében betöltött kiemelkedő tevékenységének elismeréseként részesült a kitüntetésben.
Hidegkuti Nándor Emlékplakettet a Képviselő-testület a kiemelkedő sporteredményt elősegítő, kerületi lakóhellyel rendelkező, vagy a kerületben működő sportegyesület vezetőjének, edzőjének, valamint a kerület sportéletéért, hírnevéért tevékenykedő szakembernek adományozhat. Óbuda-Békásmegyer sportjáért végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként az emlékplakettet ebben az évben Dr. Neszmélyi Emil veheti át.

Óbuda Sportolója Díjat pedig annak a női és férfi kerületi, vagy kerületi sportegyesületben versenyző sportolónak ítéli oda évről évre a Képviselő-testület, akik olimpiai, valamint paralimpiai programban szereplő sportágakban kiemelkedő eredményt értek el. Óbuda Sportolója Díj kitüntetésben részesült kiemelkedő sportteljesítményéért: Durst Anna röplabdázó és Kovács Csaba jégkorongozó.

Az ünnepségen részt vett a Lengyel Köztársaság Budapesti nagykövetének követtanácsosa és Dr. Csúcs Lászlóné lengyel nemzetiségi szószóló is. Az díszünnepséget idén is a hagyományoknak megfelelően az Óbudai Danubia Zenekar a Térzene c. mű előadásával nyitotta meg.