Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

121 ezer hektáron lesz a héten szúnyoggyérítés

2021. augusztus 16., 11:59

Ha az időjárás lehetővé teszi, a szakemberek a héten 274 településen és tizenegy budapesti kerületben, összesen 121 ezer hektáron lépnek fel a vérszívók ellen, adta hírül az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A legtöbb helyen földi kémiai módszerrel, autóról permetezik a vérszívókat, de 122 településen és hat budapesti kerületben légi kémiai kezelésekkel is kiegészítik a földi védekezést. 104 településen és négy budapesti kerületben csak földi, Budapest harmadik kerületében és Győrött pedig csak légi módszerrel dolgoznak majd – írták.

Az elmúlt napokban végrehajtott kezeléseknek köszönhetően a Duna felső szakaszán mérséklődött a szúnyoginvázió, ami a folyó korábbi áradása miatt alakult ki. A Duna középső és alsó szakaszán a part menti településeken továbbra is jelentős a szúnyogártalom.

Az elmúlt időszak nagyobb esőzései miatt nemcsak a Duna mentén, hanem az ország több pontján is szükség van a lokális szúnyoggyérítésre.

A nagy melegben a csípőszúnyogok aktivitása későbbre tolódik, jellemzően napnyugtakor kezdenek rajzani. A jobb hatékonyság érdekében a hőségriasztás ideje alatt nem végeznek légi permetezést, a hétfőre meghirdetett légi kezeléseket a pótnapon hajtják végre. A földi permetezést napnyugta után kezdik, a hőségriasztás ezeket nem befolyásolja, de a szeles, viharos időjárás miatt előfordulhat, hogy pótnapon kell elvégezni a betervezett munkát. A pótlás a meghirdetett napot követő első, ha akkor sem optimális az időjárás, a második nap estéjén történik. Az augusztus 20-i ünnepségek miatt péntek este sehol nem lesz szúnyoggyérítés, írta az Országos Katasztrófavédelem.