Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

1,8 milliárd forint kormánytámogatás kapott Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata

2018. december 27., 15:53

Decemberben döntött a kormány arról, hogy Óbuda-Békásmegyer fejlesztéseit támogatandó 1,8 milliárd forintot ad önkormányzatunknak. Az összeg két projekt kivitelezéséhez használható fel, így megújulhat a Vasút sori orvosi rendelő, továbbá a kormány a Békásmegyeri Piac költségeihez is hozzájárulást nyújt.

A december 23-án megjelent Magyar Közlönyben tették közzé, hogy a kormány az év végén összesen 72 milliárd forintot juttat különböző szervezeteknek, így önkormányzatoknak is. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata 2018. év végén összeállítást készített azokról a tervekről, fejlesztési elképzelésekről, amelyekre a kerületünkben a legnagyobb igény mutatkozott, vagy a legsürgetőbb lenne kivitelezésük, viszont forráshiányosak, azaz megvalósításuk önerőből elképzelhetetlen.

A Varga Mihály pénzügyminiszterhez eljuttatott dokumentum két nevesített projektje, miniszter úrnak köszönhetően, zöld utat kapott, így kivitelezésük jövőre megindulhat.

  • Csillaghegyi háziorvosi rendelő felújítása
  • Békásmegyeri Piac és Közösségi Tér fejlesztése

A csillaghegyi háziorvosi rendelő épülete, mint bizonyára a kerületi lakosok jól tudják,  Csillaghegy központjában, a Csillaghegy HÉV megálló közvetlen közelében helyezkedik el. Az ingatlan vegyes tulajdonú társasház. Részben Budapest Főváros III. kerület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat , részben pedig a Csillaghegy Patika Bt. a tulajdonos. Az orvosi rendelő az emeleten működik, ahova külön bejáratú lépcsőházon és utólag hozzáépített személyfelvonóval lehet bejutni. A gyógyszertár külön bejárattal a földszinten helyezkedik el.
Az épület hagyományos szerkezetű, lapostetős, földszint + emelet elrendezésű. Homlokzata téglaburkolattal van ellátva. Az épület külső szerkezetei az eredeti állapotot mutatják, a gyógyszertár helyiségeinek már korábban megtörtént a nyílászáró cseréje.
A háziorvosi rendelő belső helyiségeinek nagy része szintén az építéskori állapotban van, csak minimális karbantartási munkák lettek elvégezve (tisztasági festés, állagmegóvó javítások). A vizesblokkok burkolata és berendezése az egyetlen, amely felújításon esett át, amely több mint 5 éve történt.
Megállapítható volt, hogy a háziorvosi rendelő teljes felújításra szorul, amely magában foglalja a gépészeti és villamos ellátás berendezéseit, vezetékeit is, a teljes burkolatcserét, felületképzéseket, külső-belső nyílászárócserét. Szükség van továbbá az épület tetőfelújítására hő és vízszigeteléssel, homlokzat felújításra valamint klimatizálásra, járda, kerítés felújítására. A Csillaghegyi rendelő felújítása a Városfejlesztő Kft. szakértői becslése szerint 300 millió forintot tesz ki, amelyet a kormány teljes egészében oda is ítélt a kivitelezésre.

A Békásmegyeri Piac és Közösségi Tér fejlesztése 2017 nyarán kezdődött el, a Heltai Jenő téren. Az idei évben az első építési ütem szerkezetépítési munkálatai valósultak meg. Létrejött a pinceszint, ahol a 190 férőhelyes mélygarázs, raktárhelyiségek, valamint a mosdóhelyiségek kapnak helyet. A földszinten beépítésre kerültek a nyílászárók, és az új üzlethelyiségek alapkiépítésének egy része is befejeződött. A tetőszerkezet elkészült, már csak a burkolási munkálatok, valamint a zöldtető kialakítása van hátra. A nyár folyamán a Heltai Jenő tér burkolatmegújító munkálatai is elkezdődhettek. Az egyes területek megújulása szakaszosan valósul meg.
November első felében a bérlők lehetőséget kaptak arra, hogy megkezdhessék a bérlemények belső kiépítését. Hamarosan kialakul a végleges forgalomtechnika, amely a Heltai Jenő tér megközelíthetőségét fogja módosítani. Amint az új csarnoképület valamennyi bérleménye elkészül, a régi csarnoképületből átköltözhetnek a bérlők, és megkezdődhetnek a bontási munkálatok, amelyet a közösségi tér, valamint a kisebb kiszolgálóegységek kialakítása fog majd követni. Az új csarnoképület várhatóan a jövő év első negyedévében nyithatja meg kapuit a vásárlóközönség előtt. A nyitást nagyban befolyásolja az, hogy a bérlők mikor készülnek el az üzlethelyiségek belső kiépítésével. A teljes beruházás műszaki készültségi foka jelenleg hozzávetőlegesen 60%-os. Az 1, 5 milliárd forintnyi támogatás nagy segítséget jelent a piac és környezete kivitelezési munkálatai során.