Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Kollégium-fejlesztési támogatás az Óbudai Egyetemnek

2017. szeptember 5., 14:49

A kormány 1,8 milliárd forinttal támogatja az Óbudai Egyetem kollégiumfejlesztését – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, országgyűlési képviselő az egyetem tanévnyitó szenátusi ülésén.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, országgyűlési képviselő az Óbudai Egyetem tanévnyitó szenátusi ülésén

Az Óbudai Egyetem szeptember 4-ei tanévnyitó szenátusi ülésén jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a II. és III. kerület országgyűlési képviselője, hogy a kormány 1,8 milliárd forinttal támogatja az intézmény kollégiumfejlesztését. Csaknem 3500 új hallgató kezdheti meg felsőoktatási tanulmányait idén az Óbudai Egyetemen, nyolcvannal többen, mint egy évvel ezelőtt – annak ellenére is, hogy országos szinten a műszaki felsőoktatási területre jelentkezők száma 7,2 százalékkal csökkent ebben az időszakban. A műszaki, informatikai és gazdasági képzéseket nyújtó felsőoktatási intézményben meghirdetett 14 szak közül hétre a legtöbb hallgatót az Óbudai Egyetem vette fel az országban.

Varga Mihály ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy a megújuló és egyre bővülő magyar iparnak minden eddiginél több szakemberre van és lesz szüksége. Különös értéke van azoknak az intézményeknek, mint az Óbudai Egyetem, ahol magas szintű képzésnek és pezsgő tudományos életnek adnak lehetőséget – emelte ki Varga Mihály, hozzátéve, hogy az intézmény képviseli mindazokat a hagyományokat és büszkélkedhet mindazon eredményekkel, amelyek a magyar felsőoktatást nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő színvonalúvá teszik.

Összesen 12581 jelentkező felvételizett idén az Óbudai Egyetemre, ebből 3339-en nyertek felvételt. A felsőoktatási intézmény képzési portfóliója felsőfokú szakképzéstől a doktori tanulmányokig terjedően lefedi az akadémiai életpálya minden elemét. Négy felsőoktatási szakképzés, tizennégy alapszak, kilenc mesterszak, huszonnégy szakirányú továbbképzés és három doktori iskola nyújt lehetőséget itt a szakmai tudás megszerzésére. Az intézmény képzési kínálatában szereplő gazdasági és informatikai felsőoktatási szakképzés mellett – az országban elsőként és egyedüliként – az Óbudai Egyetem műszaki területen is indított felsőfokú szakképzést. A 2017/2018. tanévben az Egyetem két képzési helyszínén, Budapesten és Salgótarjánban kezdik meg a hallgatók tanulmányaikat.

Fotók: Antal István

Prof. Dr. Réger Mihály, az Óbudai Egyetem rektora beszédében az egyetem oktatási és kutatási tevékenységének egyik fő jellemzőjeként azt említette, hogy képzéseiben aktív részvételi lehetőséget biztosít a gazdasági élet szereplőinek. A cégek kutatóhelyek, laboratóriumok elhelyezésével, a hallgatók foglalkoztatásával, duális és kooperatív képzésbe való bekapcsolódással, közös kutatási és oktatási projektek megvalósításával járulnak hozzá az egyetem magas színvonalú gyakorlati képzéseihez.

Hallgatóink az egyéniségükhöz illeszkedően a tehetséggondozás sokféle formájába kapcsolódhatnak be, a hallgatói szakműhelyek, szakkollégiumok, tudományos diákkörök, hallgatói versenyek változatos lehetőséget biztosítanak a tehetség kibontakoztatására, a közösségben végzett munkára, a kompetenciák fejlesztésére. Tavaly óta a kiváló hallgatók és fiatal oktatók tevékenységének anyagi támogatására az Új Nemzeti Kiválósági Program állami támogatást is biztosít. Egyetemünk elkötelezettségét ebben a vonatkozásban az is bizonyítja, hogy a saját bevétel terhére az intézményünk megduplázta ezt a támogatási keretet” – fejtette ki a rektor.

Az egyetemen meghirdetett tizennégy alap- és mesterszak közül hét esetében – a mechatronikai, a biztonságtechnika, a könnyűipari, a villamosmérnöki, a környezetmérnöki, a földmérő és földrendező, valamint az ipari termék és formatervező szaknál – a legtöbb hallgatót az Óbudai Egyetem vette fel az országban. Négy szak esetében – így a mérnökinformatikus, a gépészmérnöki, a műszaki menedzser és a vállalkozásfejlesztés tekintetében – a felvett hallgatók számát tekintve a második helyen áll az Óbudai Egyetem, de a gazdálkodás és menedzsment, a kereskedelem és marketing, valamint az alkalmazott matematika szakok vonatkozásában is meghatározó szerepet játszik.

Dr. Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében elmondta, hogy a társadalmi szerepvállalásban az Óbudai Egyetem is vezető szerepet tölt be, a többi között azért, mert olyan tudományterületeken képez szakembereket, amelyekre jelentős munkaerő-piaci igény mutatkozik. Az intézmény a határon túli magyar intézményekben is oktat, kiszélesítve a tudomány, az oktatás körét az egész Kárpát-medencére – emelte ki Dr. Horváth Zita. A helyettes államtitkár 50 hallgatónak adta át az eseményen a nemzeti felsőoktatási ösztöndíjat, ezzel elismerve a hallgatók kimagasló munkáját.

Az egyetem Szenátusa Honorary Professor kitüntető címet adományozott kiemelkedő, nemzetközileg elismert szakmai teljesítményt nyújtó személynek, így Prof. Dr. Kövecses Józsefnek, a montreáli McGill Egyetem egyetemi tanárnak, Prof. Dr. Clara Miheala Ionescunak, a Genti Egyetem egyetemi tanárának és Prof. Dr. Michael Auernek, a Karintiai Alkalmazott Tudományegyetem egyetemi tanárának.

Az elsőéves hallgatók fogadalomtételüket követően az egyetem rektora hivatalosan is az intézmény polgáraivá fogadta, aki a regisztrációs hetet követően szeptember 11-én kezdik meg tanulmányaikat az Óbudai Egyetemen.