Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

“1956, te csillag” – Október 23-án az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékezünk

2021. október 23., 01:29

Október 23. 1989 óta kettős nemzeti ünnep Magyarországon. Az 1956-os forradalom kitörésének napja és a Magyar Köztársaság 1989-es kikiáltásának napja, amelyet törvény iktatott a nemzeti ünnepek sorába.

„ha botladoztam; hányszor ihlettél meg,

s nem engedted, hogy kifulladjak vénen; –

ezerkilencszázötvenhat, te csillag,

oly könnyű volt a nehéz út veled!

Nagyon soká sütöttél ősz hajamra,

ragyogj, ragyogj, ragyogj sírom felett.”

 

Faludy György 1956, te csillag című, fent idézett versét 1986-ban írta. Egyike volt a forradalom és szabadságharc azon túlélőinek, akik sokat meséltek nekünk arról az októberről és az azt követő vészterhes időkről, a művészet eszközeinek segítségével is.

Ma, a hatvanötödik évfordulón az 1956. október 23-án történtekre emlékezve felidézzük a dicsőséges pillanatokat, miközben mégis szomorúan tekintünk körbe. Évről évre egyre kevesebben vesznek körül minket azok közül a hősök és szemtanúk közül, akik átadhatnák személyes emlékeiket, visszaemlékezéseiket huszadik századi történelmünk legemlékezetesebb napjairól.

Akár ismert alakjai, akár névtelen hősei a forradalomnak, becsüljük meg, hallgassuk meg tisztelettel a visszaemlékezéseiket. Hogy e kincseket majd egyszer saját gyermekeinknek is továbbadhassuk.