Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

420 millió forintból újul meg Kaszásdűlő központi része

2019. január 17., 09:17

Fővárosi és kerületi forrásból korszerűsítik az egyik legnagyobb lakótelep centrumát. Közösségi tervezési folyamat során, a helyi lakosok, intézmények vállalkozások javaslatai alapján alakul ki a pontos fejlesztési terv.

2018-ban a Fővárosi Önkormányzat ismét kiírta a Tér_Köz városrehabilitációs pályázatát, melyen Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata három pályázattal indult. Ezek közül két fejlesztés kapott támogatást: a Kiscelli park funkcióbővítése és Kaszásdűlő központi részének fejlesztése.
Az idei pályázat érdekessége, hogy nem konkrét terveket, hanem csupán fejlesztési javaslatokat kellett benyújtani. Erre azért volt szükség, mert így lesz lehetőség arra, hogy a tervek maguk közösségi tervezéssel, a környékbelieket bevonva készüljenek el.

Több mint 400 millió forint fejlesztésre

A Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében, a Budapest a Tér_Köz program keretében 300 millió forintos támogatást biztosít az alábbi ábrán látható (színessel jelölt területek fejlesztésére, mely összeghez a kerület vezetése további több mint 120 millió forint önerőt biztosít.

Akcióterületek

A pályázat értékelése

A fővárosi közgyűlés elé terjesztett határozati javaslatok között megtalálható a pályázatok részletes értékelése is. A fővárosi Várostervezési Iroda véleményezése szerint a kaszásdűlői pályázat erősségei:

  • a közösségi tervezés,
  • gyalogos és kerékpáros közlekedés feltételeinek javítása,
  • a tér arculatának egységesítése,
  • minden korosztályt kielégítő közösségi funkciók,
  • környezettudatos épületfelújítás,
  • tervezett sportpálya többfunkciós hasznosítása (közösségteremtő kulturális programok),
  • használaton kívüli maradványterületek fejlesztése.

Hozzáteszik, hogy a pályázat révén lehetőség kínálkozik a közösségi- és a társadalmi kapcsolatok erősítése és szerencsés a helyi intézmények bevonásának programja. A konkrétumok hiánya a fejlesztési program természetéből fakad. Ugyanis a megvalósítandó fejlesztéseket – Óbuda-Békásmegyeren megszokott módon – a Kaszásdűlőn élők bevonásával kívánja az önkormányzat meghatározni. A 2019-es év ezért az itt élők számára, a közügyek szempontjából, igen intenzívnek ígérkezik, hiszen a közösségi tervezéseknek és ezt követően a mérnöki munkának le kell zajlania ebben az évben.

A közösségi tervezés várhatóan 2019 tavaszán kezdődik majd el.