Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

50 ezer Ft támogatást kapnak azok a családok, akiknek a kórházból hazaküldték ápolásra szoruló rokonát

2020. április 24., 14:05

Jövedelmi helyzettől függetlenül egyszeri, 50 ezer Ft-os támogatást igényelhetnek azok a családok, akiknek ápolásra szoruló hozzátartozóját 2020. április 1-je után bocsátottak haza fekvőbeteg-ellátó intézményből. Az ezt lehetővé tévő rendeletről az április 24-i polgármesteri döntéshozatal során dr. Kiss László polgármester hozott döntést.

A kormány ágyszámokat felszabadító lépése nehéz helyzetbe hozta azokat a családokat, akiknek meg kell tudni oldani a váratlanul hazaküldött beteg hozzátartozójuk ellátását. Az 50 ezer Ft-os otthonápolási támogatás célja, hogy a III. kerületi családok terheit enyhítsük, segítséget nyújtsunk a alapvető ápolási eszközök beszerzéséhez.

A polgármester döntést hozott az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ Családok Átmeneti Otthonában lakó családok megsegítéséről is: április 1-jétől a veszélyhelyzet fennállásának végéig nem kell térítési díjat fizetniük. A térítési díj elengedése azért vált szükségessé, mert az egyébként is nehéz körülmények között élő, krízishelyzetbe került családok a veszélyhelyzet miatti elbocsátások, a növekvő munkanélküliség miatt még nehezebb anyagi helyzetbe kerültek.

Több, a koronavírus-helyzet miatt nehéz helyzetbe került III. kerületi vállalkozás fordult kérelemmel az önkormányzathoz, melyben a bérleti díj csökkentését kérték. A díjcsökkentést méltányosságból, a kerületi vállalkozások és munkahelyek megtartása érdekében a polgármester lehetővé tette.

 

Az otthonápolási támogatásról szóló rendeletmódosítás és az igényléshez szükséges űrlap innen letölthető.

További információt a Szociális Szolgáltató Főosztály nyújt, elérhetőségeik és a veszélyhelyzetben érvényes ügyfélfogadási rend itt található.