Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

51 új villamos érkezhet Budapestre

2021. május 18., 09:52

A Budapesti Közlekedési Központ megállapodott a CAF-villamosok gyártójával a Budapest számára rendelkezésre álló szerződések meghosszabbításáról, így további 51 alacsonypadlós, légkondicionált villamos állhat forgalomba hamarosan Budapesten.

A BKK ugyanígy tett korábban a Solaris trolikra vonatkozó szerződés esetében is, tehát a villamosok mellett újabb trolik is érkezhetnének Budapestre. A Fővárosi Önkormányzat mindent megtesz azért, hogy biztosítsa a kellő forrást a villamosok és a trolibuszok megrendelésére.

A főváros azonban saját forrásból nem tudja előállítani a villamosok megvásárlásához szükséges összeget a kormány folyamatos elvonásai miatt. A kormány azt sem támogatta, hogy a villamosok az Európai Unió helyreállítási alapjából legyenek finanszírozva, miközben a villamosok meglévő szerződésből történő megvásárlása a leggyorsabb és leghatékonyabb felhasználása lehetett volna az uniós forrásoknak.

Az új villamosok érkezésével nemcsak a ma is akadálymentesen használható vonalakon járhatnának sűrűbben a CAF-villamosok, hanem megjelenhetnének olyan új vonalakon is, mint például a 14-es villamos Újpesten, a 69-es villamos Újpalotán vagy a 42-es villamos Kispesten.