Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

72 éve kezdődött meg a magyarországi németek kitelepítése

2018. január 24., 09:11

Az évforduló alkalmából az Óbudai Szent Péter és Pál Plébánián tartottak szentmisét, majd a Polgármesteri Hivatal falán lévő emléktáblánál helyeztek el koszorút a megemlékezők.

Az Országgyűlés 2013. december 17-én a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapjává nyilvánította január 19-ét, arra emlékezve, hogy 1946-ban ezen a napon hagyta el Magyarországot az elüldözött német lakosokat szállító első vonatszerelvény. Az emléknap tisztelettel adózik mindazok emléke előtt, akiket a második világháború után a kollektív bűnösség igaztalan vádja és elve alapján üldöztek és hurcoltak el.

Menczer Erzsébet a Szorakész elnöke, óbudai fideszes országgyűlési képviselőjelölt beszédében törvényhozási sikerként értékelte, hogy „végre szólni és megemlékezni lehetséges nagyszüleinkről, szüleinkről, az áldozatokról, akik túlélésének is köszönhetjük, hogy ma itt lehetünk.”

A megemlékezés végén Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a kerület országgyűlési képviselője, Bús Balázs polgármester, Puskás Péter alpolgármester, Menczer Erzsébet fideszes képviselőjelölt, valamint Aradi Istvánné a német nemzetiségi önkormányzat alelnöke és Pappné Windt Zsuzsanna a Braunhaxler Egyesület elnöke helyezett el koszorút a Fő téren lévő emléktáblánál.