Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

784 alkalommal vonultak tavaly a kerületi tűzoltók

2016. március 25., 12:00

2015-ben a kerületben 491 műszaki mentés és 287 tűzeset volt, vagyis naponta átlagosan kétszer riasztották a tűzoltókat.

Megtartotta évértékelőjét az Észak-Budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség, amelynek alárendeltségébe tartozik a III. Kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság és a Békásmegyeri Katasztrófavédelmi Őrs.

A III. kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság a Vihar u. 3. sz. alatt, a Békásmegyeri Katasztrófavédelmi Őrs az Ipartelep u. 1. sz. alatt található.

tűzoltóság

2015-ben a III. kerületben mindösszesen 784 tűzoltói beavatkozást igénylő esemény történt, ebből 491 műszaki mentés és 287 tűzeset volt, amely 2,1 darab esemény/naptári napot jelent.

Nyári vihar

A műszaki mentések és tűzesetek számát jelentős mértékben megemelte az elmúlt évtizedek leghevesebb vihara, amely 2015. július 8-án csapott le a fővárosra. A heves szél, zivatar és jégeső kerület-szerte épületkárokat, fakidőléseket, vízbetöréseket, áramkimaradásokat okozott, továbbá jelentős számú fogyasztónál kiesett a távhőszolgáltatás, és sok helyen a Budapesti Közlekedési Központ járatai is szüneteltek. Számos esetben előfordult, hogy a kidőlő villanyvezetékek fákra borultak, tüzeket okozva ezzel. A vihar alatt nem csak a készenléti szolgálatot ellátó tűzoltók, hanem a hivatali munkakört ellátók is megfeszített ütemben dolgoztak éjjel-nappal, hogy mihamarabb felszámolják a károkat.

Folyamatos a munka

A III. Kerületi Hivatásos Tűzoltóság állománya nem csak a beavatkozás időszakában, hanem a kevésbé látványos megelőzés időszakában is folyamatosan tevékenykedik annak érdekében, hogy a megelőzhető katasztrófák, veszélyhelyzetek bekövetkezésének lehetőségét a lehető legkisebbre csökkentse. Rendszeresen ellenőrzik a kerületi kisvízfolyásokat, belterületi vízelvezetőket, árvízi védműveket, közúti kockázati helyszíneket, befogadóhelyeket, melegedőhelyeket, tömegrendezvények kockázati helyszíneit, lakossági riasztóeszközöket (szirénák) és fasorokat is.