Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

90 fővárosi tűzoltó biztosítja az augusztus 20-i budapesti tűzijátékot

2016. augusztus 19., 17:10

A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy mielőtt elindulna az ünnepi rendezvényekre, figyelje az érvényben lévő esetleges meteorológiai riasztásokat, a rendezvényen pedig minden esetben tartsa be a szervezők és a hatóságok utasításait.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság kiemelt figyelmet fordít az augusztus 20-i tűzijáték biztosítására, a rendezvényen résztvevők biztonságára. A budapesti ünnepséget kilencven tűzoltó – köztük négy búvár – biztosítja húsz tűzoltógépjárművel, a Szent Flórián tűzoltóhajóval, valamint három tűzoltó rohamcsónakkal.
A fővárosban négy helyszínről, a Lánchídról, az Erzsébet-hídról, a Dunán állomásozó három pontonról és a Gellért-hegyről a Citadella belső udvaráról lövik fel a rakétákat. A négy úszó ponton a Lánchíd és a és az Erzsébet-híd között horgonyoz. A tűzijáték biztonságos lebonyolítása érdekében a szárazföldön húsz tűzoltójárművel kilencven tűzoltó, a Dunán pedig három tűzoltómentő-hajó és a Szent Flórián tűzoltóhajó áll készenlétben. A fővárosi igazgatóság harminc fővel a hivatásos tűzoltó-parancsnokságokon készenlétben lévők létszámát is megemeli.

tüzijátékA kilövési helyeken kívül az Erzsébet híd és a Margit híd közötti rakpartokon, a hídfőknél állomásoznak majd tűzoltóegységek.
A tűzvédelmi szakhatóság munkatársai eddig nem találtak olyan körülményt, ami akadályozná a tűzijátékok biztonságos lebonyolítását. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági munkatársai augusztus 19-én és augusztus 20-án is ellenőrzéseket tartanak, kiemelten vizsgálják a menekülési útvonalakat és a tűzivíz-lelőhelyeket. A pirotechnikai termékek felhasználásával kapcsolatban például azt vizsgálják, hogy mindenhol rendelkezésre állnak-e a tűz jelzéséhez és oltásához szükséges eszközök, a rakéták kilövési pontja körül meghatározták-e a tűzvédelmi szempontból szükséges nagyságú védőterületet, illetve azon belül milyen létesítmények és más veszélyforrások vannak.
A katasztrófavédelem útmutatásai alapján menekülési útvonalakat alakítottak ki, így baj esetén a tűzijáték többszázezres közönsége a lehető leggyorsabban tudja elhagyni a rakpartokat. Az útvonalakat jól látható táblák jelzik, a kiépített hangosítási rendszeren keresztül pedig a nézők folyamatos és pontos tájékoztatást kaphatnak a teendőkről, és amennyiben szükségessé válik, a kiürítés rendjéről.
Az ünnepi rendezvénysorozat biztonságos lebonyolítása érdekében – különös tekintettel az esti tűzijátékra – operatív törzs működik, amelynek tagja a katasztrófavédelem kijelölt összekötő tisztje is.
A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy mielőtt elindulna az ünnepi rendezvényekre, figyelje az érvényben lévő esetleges meteorológiai riasztásokat, a rendezvényen pedig minden esetben tartsa be a szervezők és a hatóságok utasításait.
A tömegrendezvények biztonságáról itt olvashatnak bővebben.