Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

A betegnek bizonyuló fák megmentésében bízott Óbuda önkormányzata

2018. augusztus 31., 12:28

A Cetz János utca felújítása során a Főkert szakemberei megállapították, hogy a területen lévő a fák nagy része nem menthető. A fák kivágására tett javaslat igen nehéz döntés elé állította Óbuda vezetését.

A Budapest Közút Zrt. beruházásában és kivitelezésében zajlik jelenleg Óbudán a Czetz János utca felújítása. (Eredetileg 2015-ben terveztette és engedélyeztette a BKK az utca rekonstrukcióját, a közútkezelői és tulajdonosi hozzájárulást a III. kerület megadta; fakivágásra nem kértek engedélyt. 2018. februárjában ezúttal már a Budapest Közút jelezte megkeresésében, hogy szeretné áttervezni a korábbi terveket.) Tekintettel arra, hogy a Fővárosi Önkormányzat kezelésében lévő III. kerületi útszakaszt közel 100 nagyméretű fa szegélyezi, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata támogatásáról biztosította az év elején azt a Budapest Közút által javasolt „módosított műszaki tartalmat”, mely az útpálya rekonstrukciója során ezen fák lehetőség szerinti megtartására törekedett (az utcát keskenyebb nyomvonalon kezdték meg felújítani).

Augusztus 22-én a helyszínen a Budapest Közút és a Főkert szakemberei lakossági panasz miatt egyeztetést tartottak, egy fa kivágása/megtartása kérdéskörében.

A Főkert szakemberei csak a már megkezdett útépítés idején, a már említett lakossági észrevétel nyomán kapcsolódtak be folyamatba. Az általuk leírt szakvélemény szerint az utcában lévő 90-95 fából legalább 80-at haladéktalanul ki kell vágni, mivel rendkívül rossz állapotban vannak.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata elkötelezett a kerületi faállomány megtartása mellett, ezért a Főkert Zrt. illetékesei által feltárt, fákat érintő megbetegedések, illetve az érintett fák kivágására tett javaslat igen nehéz döntés elé állította Óbuda vezetését.

A Főkert a fák dokumentálását, kivágását és pótlását illetve ennek költségeit magára vállalja, amennyiben Óbuda önkormányzata ehhez tulajdonosi hozzájárulását adja. A III. kerület Városfejlesztési Bizottsága előreláthatólag szeptember közepén hozza meg ezzel kapcsolatos döntését, melyben kiemelt figyelmet szentel az élet és vagyonbiztonság szempontjainak.

Az útépítés előreláthatólag október végére fejeződik be.