Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

“A csecsemőben akkor támad a lélek, amikor nevetni kezd”

2018. szeptember 28., 13:30

Idén 14. alkalommal szervezte meg Óbuda-Békásmegyer Védőnői szolgálata az Óbudai Kisgyermekes Családok Egészségnapját.

“Komoly vita folyik arról, hogy a gyermekvállalás mennyire tekinthető közügynek, van-e, és ha igen, milyen tekintetben van szerepe az államnak, illetve az Önkormányzatnak.” – kezdte beszédét Bús Balázs polgármester az esemény ünnepélyes megnyitóján.

Mint mondta: az Óbudai Kisgyermekes Családok Egészségnapján arra kell vetni egy pillantást, hogy mi az, ami helyi szinten adható a kismamáknak annak érdekében, hogy a lehető legbensőségesebb kapcsolatban maradhassanak a kisbabájukkal és biztonságban nevelhessék őket a születést követő években. A polgármester kapcsolódási pontként kiemelte az Óbudai Kulturális Központban szervezett programokat, valamint Óbuda-Békásmegyer Védőnői Szolgálatának munkáját. Előbbiek lehetőséget teremtenek arra, hogy a kisbabák nevelése, gondozása ne okozzon az anyukák számára életállapotbeli izolációt, míg utóbbi, a védőnőkkel való szoros, rendszeres és közvetlen kapcsolat nagy segítség az első években. Bús Balázs hozzátette: az óbudai közösség tagjai számára a gyermekek vállalása befektetés a jövőbe, ezért az Önkormányzat támogat a bölcsődétől, a civil kezdeményezéseken át a kerületi feladatvállalásokig minden olyan erőfeszítést, mely azt üzeni az itt élőknek, hogy Óbuda a családok és a kisgyermeket nevelők szempontjaira figyelő, komfortos városrész kíván lenni.

A polgármester Eötvös Károly soraival zárta beszédét:

“A csecsemőben akkor támad a lélek, mikor nevetni kezd, s az öregben és nyavalyásban akkor múlik el a lélek, amikor már nem tud többé nevetni.”

Az esemény ünnepi megnyitóján beszédet mondott dr. Harsányi Kornélia kerületi tisztifőorvos is, aki az anyatejes táplálás fontosságáról beszélt.

Ezután az intézményvezető, Schadek-Bíró Éva, valamint Bús Balázs polgármester többek között köszöntötte azon kerületi édesanyákat, akik anyatejet adtak le a Heim Pál Kórház Anyatejgyűjtő Állomására. Közülük a három gyermeket nevelő Cseszlai-Zsupanek Orsolya adta a legtöbb anyatejet, azonban az eseményen nem tudott jelen lenni.

 

 

A megnyitón új gazdára talált a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom Óbudai csoportján keresztül Óbuda vándorbölcsője is, amelyet Erdeiné Csepregi Erzsébet, a csoport vezetője, valamint a polgármester adott át: már a második lakója, a hat hetes Kiss Júlia veheti majd birtokba. Azon túl, hogy a bölcső újabb és újabb babákat ringathat majd, jelképe annak, hogy a gyermekvállalás közös ügy.

 

Az egészségnap számos tartalmas programot, bemutatót, ingyenes szűrővizsgálatot és tanácsadást kínált a látogatóinak idén is.