Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

A Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő uszodája mától Székely Éva olimpiai bajnok úszó nevét viseli

2022. április 2., 16:21

Már két éve nincs velünk az olimpiai és Európa-bajnok, többszörös magyar bajnok úszóklasszis, Székely Éva. Sportolói és emberi nagyságának köszönhetően neve beíródott a magyar sport aranykönyvébe, mától pedig gyermekkori álmodozásainak színhelye, a Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő uszodája viseli a nevét.

Székely Éváról nem lehet meghatottság nélkül írni. Nemcsak kivételes sportoló, hanem kivételes ember is volt, akinek élete mintaként szolgálhat mindannyiunk számára. Személyében eltökéltség, erő, kitartás, elszántság párosult jósággal, szeretettel, emberséggel.

95 éves lenne idén, sajnos két éve nincs már közöttünk. És bár neve örökre ott ragyog a magyar sport legnagyobbjaié között, méltó, hogy szeretett Csillaghegyén, gyermekkori álmainak helyszínén is emlék állíttassék Székely Évának.

Ezért a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. üzemeltetésében lévő Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő és Uszoda 2022. április 2-ától felvette Székely Éva olimpiai bajnok, többszörös magyar bajnok, világcsúcstartó úszó nevét, és Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő és Székely Éva Uszoda néven működik tovább.

Az ünnepélyes névadóra szombaton, április 2-án került sor, az eseményen Budapest Főváros képviseletében Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-től Borosné Szűts Ildikó vezérigazgató, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat részéről dr. Kiss László polgármester, a család részéről dr. Gyarmati Andrea ezüstérmes olimpikon és Európa-bajnok úszó, Székely Éva lánya mondott beszédet.

Borosné Szűts Ildikó köszöntőjében kiemelte, hogy Székely Éva 1936-ban a Csillaghegyi strandon döntötte el, hogy úszni kezd, és olimpiai úszó lesz belőle. Hangsúlyozta kitartását is: „Büszkék vagyunk arra, hogy az uszodánk felveszi Székely Éva nevét, aki életével, pályafutásával mindenki szemében példakép.”

Gy. Németh Erzsébet beszédében Székely Éva életútjával kapcsolatban a reményről és az önmagunkba vetett hit fontosságáról is szólt: „A remény azt találja meg igazán, aki várja, aki hisz benne.  Azt, aki hisz önmagában.”

Dr. Kiss László Székely Éva kerületi kötődéséről beszélt, elmondta továbbá, hogy az önkormányzat mindig kiemelt figyelmet fog fordítani arra, hogy folytassa a nemzet és a kerület nagyságai előtti méltó tiszteletadást: “Így biztosítjuk a folytonosságot múlt és jövő között, és fejezzük ki megbecsülésünket azok felé, akik példájukkal, munkájukkal hírnevet szereztek és szereznek a harmadik kerületnek.” A polgármester beszédében megköszönte dr. Gyarmati Andreának és Gyepes Lajosnak, a Római Sport Egyesület alapító elnökének a névadás kezdeményezését.

Végül dr. Gyarmati Andrea mondott megindító beszédet édesanyjával való kapcsolatáról és Székely Éva soha nem múló szeretetéről az úszás és az uszoda iránt.

Az eseményt megtisztelte Tordai Bence országgyűlési képviselő, Burján Ferenc és Béres András alpolgármesterek, Gyepes Lajos, a Római SE alapító elnöke is.

Az ünnepélyes névadó fontos programja volt a gyermekek részére meghirdetett úszóverseny, a Székely Éva-emlékverseny. Az úszóversenyt dr. Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke nyitotta meg. Az érmeket a gyermekek egyik példaképe, az úszótársadalom ikonja, Darnyi Tamás négyszeres olimpiai és világbajnok, nyolcszoros Európa-bajnok úszó, Óbuda díszpolgára, dr. Wladár Sándor, valamint dr. Sós Csaba, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya adta át.

A névadó ünnepségen átadták a Székely Éva-emlékfalat, ahol az úszónő több érme, kitüntetése is látható, szinkronúszás-, valamint vízilabda-bemutatót tartottak, emellett megszervezték a gyermekek számára rendezett úszóversenyt, a Székely Éva-emlékversenyt.

Székely Éva a 90. születésnapja alkalmából készült interjúban arról beszélt, hogy „akkor felejtenek el valakit, ha nincs, aki emlékezzen rá”.  A legendás sportolónőt soha nem felejtjük, hiszen nevét viseli a Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő uszodája, amely mostantól Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő és Székely Éva Uszoda néven működik tovább. Reméljük, az új nemzedékek tagjait is a sport és az úszás szeretetére tanítja.

Ki tudja, talán ismét innen indul el egy új tehetség a világhír felé.

A Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő uszodája mától Székely Éva nevét viseli
Borosné Szűts Ildikó vezérigazgató
Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes
dr. Kiss László polgármester
dr. Gyarmati Andrea ezüstérmes olimpikon és Európa-bajnok úszó, Székely Éva lánya
Darnyi Tamás négyszeres olimpiai és világbajnok, nyolcszoros Európa-bajnok úszó, Óbuda díszpolgára és dr. Kiss László
Béres András alpolgármester és Tordai Bence országgyűlési képviselő
Burján Ferenc alpolgármester