Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

„A demokrácia utolsó bástyái” – Harmincéves a magyar önkormányzatiság

2020. szeptember 30., 13:47

Szeptember 30-án ünnepeljük a magyar önkormányzatiságot, emléket állítva annak, hogy harminc évvel ezelőtt e napon tartották az első helyhatósági választásokat Magyarországon. Dr. Kiss László az ünnepi kerekasztal-beszélgetésen arról is beszélt, hogy mekkora értéket képvisel a közösségek bevonása a döntésekbe.

A Gödöllői Királyi Kastély lovardából átalakított díszterme adott otthont a magyar önkormányzatok napja alkalmából tartott ünnepi konferenciának. „Nem harcolni szeretnénk, hanem építkezni – e szavakkal kezdte köszöntőjét dr. Gémesi György házigazda polgármester, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke. – ’90-ben hittük, hogy lehet helyben tartós értékeket teremteni. Ma ott tartunk, hogy nincsen érdemi kommunikáció és érdemi együttműködés az országos hatalom és az önkormányzatok között.”

Ha ma nehézségekkel is küzd, amikor a magyar önkormányzatiság megvetette a lábát, az egész Európa számára történelmi pillanat volt. Ezt már a Régiók Európai Bizottságának elnöke, Apostolos Tzitzikostas hangsúlyozta videóüzenetében, amellyel a jelenlévőket üdvözölte.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere szintén történeti visszatekintésre hívott előadásában: „11 éve fideszes politikusok kezdeményezésére, Debrecen akkori polgármestere tiltakozott az önkormányzatok bevételeinek megkurtítása ellen. 12 pontos nyilatkozatot hirdetett. Mondok is mindjárt belőle párat. Itt van például ez: Minden önkormányzatnak joga van az élethez, sorsáról csak lakói dönthetnek. Aztán: A magyarok legfontosabb városa a főváros, Budapest. Minden településnek joga van az iskolához. Minden önkormányzatnak joga van a vagyonához. Minden önkormányzatnak joga van a jövedelemhez. A kérdés immár csak annyi, hogy akik tudták ellenzékből, miért cselekszenek pont ellentétesen hatalomban? Ha jogunk van az iskolákhoz, miért vették el? Ha jogunk van a jövedelemhez, miért sarcolják? Ha jogunk van a vagyonhoz, miért hordják szét? És ha a legfontosabb város Budapest, miért folytatnak ellene politikai hadjáratot?”

A konferencia részeként kerekasztal-beszélgetésen osztották meg egymással és a hallgatósággal véleményüket és mindennapi tapasztalataikat az ország különböző tájairól és különböző nagyságú településeiről érkező polgármesterek. „Mi a főváros harmadik kerületében látjuk, mekkora értéket és mekkora erőt képviselhet az, ha egész közösségünket bevonjuk a döntéshozatalba. Ma, amikor az önkormányzatok a demokrácia utolsó bástyái” – mondta dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere.

Az ünnepi konferencia zárásaként az 1990-től, azaz immár harminc esztendeje hivatalban lévő polgármesterek emlékérmet és oklevelet vehettek át kitartó és odaadó munkájukért.

Nyilatkozat a helyi önkormányzatok napja alkalmából

​A magyar önkormányzatiság 30. születésnapján helye és ideje van, hogy megerősítsük: a települési önkormányzatok szerte az országban – Bibó István szavaival – „a szabadság kis körei”. Célunknak és feladatunknak annak szolgálatát tekintjük, hogy egymástól eltérő világnézetű emberek, egymást tiszteletben tartva, egyenlő polgártársakként élhessenek együtt. Az önkormányzatiság kereszténydemokrata hagyományait, szabadságpárti és szociáldemokrata elveit tiszteletben tartva nemcsak jogunk, hanem kötelességünk is megmutatni: lehet tisztességgel és becsülettel vezetni a ránk bízott településeket, ezzel is hozzájárulva Magyarország újrademokratizálásához és a politikai kultúraváltáshoz.
Küzdeni fogunk az önkormányzati autonómia fejlesztéséért. Az állampolgárok aktív részvételével településeinket a demokrácia élő tereiként működtetjük. Helyben is helyesnek tartjuk a közhatalom megosztását, korlátozását és ellenőrzését. Az önkormányzatokra a szolidaritás központjaiként tekintünk, amelyek erőfeszítéseket tesznek az emberhez méltó lakhatás feltételeinek és a gyógyuláshoz való egyenlő esély megteremtéséért. Az egészséges, biztonságos környezethez való jog érvényesítése és a klímavédelem iránti elkötelezettség a településeink jövője iránti felelősségünkből fakad.
Sem a járvány, sem a gazdasági válság kezelése nem lehet sikeres az önkormányzatok ellenében, csakis velük partnerségben. A kormány azonban magukra hagyta a településeket, támogatás és együttműködés helyett sarcpolitikával sújtja őket. Felelőtlen politika ez, amelynek vesztesei a válság által veszélyeztetett emberek és vállalkozások lehetnek. A kormányzati válságkezelés eddigi kudarcaival szemben az önkormányzatok bevonása a garancia arra, hogy a támogatások végre ne csak a kiváltságos kevesek gazdagodását, hanem a többség javát szolgálják. Mi minden erőnkkel segíteni akarunk a településeinken élő polgároknak. Ezért kezdeményezzük, hogy az Európai Unió által Magyarországnak adott válságkezelő támogatást legalább fele részben az önkormányzatokon keresztül, lakosságarányosan használja fel a kormány. Ennek a kezdeményezésnek támogatásra hívjuk a településeinken élő polgárokat.
Karácsony Gergely, Főpolgármester
Gy. Németh Erzsébet, Főpolgármester-helyettes
Tüttő Kata, Főpolgármester-helyettes
Dorosz Dávid, Főpolgármester-helyettes
Kerpel-Fronius Gábor, Főpolgármester-helyettes
Kiss Ambrus, Főpolgármester-helyettes

V. Naszályi Márta, I. kerület polgármestere
Őrsi Gergely, II. kerület polgármestere
dr. Kiss László, III. kerület polgármestere
Déri Tibor, IV. kerület polgármestere
Soproni Tamás, VI. kerület polgármestere
Niedermüller Péter, VII. kerület polgármestere
Pikó András, VIII. kerület polgármestere
Baranyi Krisztina, IX. kerület  polgármestere
Dr. László Imre, XI. kerület polgármestere
Dr. Tóth József, XIII. kerület polgármestere
Horváth Csaba, XIV. kerület polgármestere
Németh Angéla, XV. kerület polgármestere
Szaniszló Sándor, XVIII. kerület polgármestere
Gajda Péter, XIX. kerület polgármestere
Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere
Péterffy Attila, Pécs polgármestere
dr. Csőzik László, Érd polgármestere
Nemény András, Szombathely polgármestere
Botka László, Szeged polgármestere
Szűcsné Posztovics Ilona, Tatabánya polgármestere
Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere
Gémesi György, Gödöllő polgármestere
Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere
Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere
Hegedűs Péter, Balmazújváros polgármestere
Nyirati Klára, Baja polgármestere
Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere
Leidinger István, Pomáz polgármestere
dr. Lengyel Róbert, Siófok polgármestere
Budai Lóránt, Jászberény polgármestere
Mikola Gergely, Encs polgármestere
Schwartz Béla, Ajka polgármestere
Hiesz György, Gyöngyös polgármestere
Balogh Csaba, Göd polgármestere
Máté Antal, Nyírbátor polgármestere
Tóth József, Polgár polgármestere
Fazekas László, Albertirsa polgármestere
Pásztor Béla, Veresegyház polgármestere
Szarka Tamás, Felsőzsolca polgármestere
Üveges Gábor, Hernádszentandrás polgármestere
Simonné Zsuffa Erzsébet, Pusztaszabolcs polgármestere
Karácsony Sándor József, Nagyszekeres polgármestere
Dr. Feledy Gyula Zoltán, Kötcse polgármestere
Takács Zsolt, Mánfa polgármestere
Pintér Lajos, Szada polgármestere
Horváth Tibor, Pécel polgármestere
Paulovics Géza, Mogyoród polgármestere
Eszes Béla, Jánoshida polgármestere
Hatvani Miklós, Isaszeg polgármestere
Hódi Miklós, Őr polgármestere

(forrás: budapest.hu)