Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

A Duna mentén jelentős, az ország többi részén mérsékelt a szúnyogártalom

2021. augusztus 10., 12:43

A Dunán néhány hete levonult árhullám határozza meg továbbra is a szúnyogártalmat. A folyó teljes magyarországi szakaszán biológiai lárvagyérítés történt, ez számottevően csökkentette a szúnyogok utánpótlását, de több településen még mindig erős a szúnyogártalom – hívta fel a figyelmet a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Ezen a héten tizennégy megye 334 településén és nyolc budapesti kerületben, összesen 138 ezer hektáron lesz szúnyoggyérítés.

Földi kémiai módszerrel 85 ezer, míg légi úton 53 ezer hektárt kezelnek. A napokban Győrött és Mosonmagyaróváron, a Szigetköz településein, Komárom környékén, a Dunakanyar térségében, Budapest Duna menti kerületeiben, a Csepel-sziget településein, valamint Dunaújváros, Szekszárd, Baja és Mohács környékén permeteznek a szakemberek.

A szúnyogok tenyészőhelyeinek jelentős része magántelkeken van, ezeket a szervezett védekezés keretében kevésbé lehet elérni. A szúnyogok ház körüli élőhelyeinek megszüntetésével sokat lehet enyhíteni a szúnyogártalmon. A ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatót is készített.

Tájékoztató a szúnyogok elleni otthoni védekezési lehetőségekről