Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

A énekesmadarak téli etetésének 10 szabálya – Az ivóvízről se feledkezzünk meg!

2020. november 24., 12:08

Télen nem minden madarunk vonul melegebb tájakra, számos faj itthon marad. A tőlünk északabbra fekvő, mostohább téli klímájú területek madarai számára pedig sok esetben hazánk adja a telelőterületet. Az etetés nagy könnyebbséget és biztonságot jelent énekesmadarainknak, ha okosan csináljuk. Összegyűjtöttük a legfontosabb szabályokat.

  1. Mikor etessünk? Az első fagyok beköszöntétől, azaz általában november elejétől ezek tartós megszűnéséig, így akár április közepéig. De a madáretetést szeptember elején is elkezdhetjük. Különösen akkor, ha az évben aszályos időjárás miatt gyenge volt a fűfélék terméshozama.
  2. Ha egyszer elkezdtük az etetést, ne hagyjuk abba! A madarak gyorsan megszokják, és számítanak rá. Az alig 4,5-10 gramm (!) súlyú kismadarak tartalékai mínusz 10 fok alatti hőmérsékleten csak arra elegendőek, hogy át tudjanak vészelni egy-egy fagyos éjszakát.
  3. A legfontosabb téli madáreleségek az olajos magvak. Különösen a nem sózott, nem pirított, magas olajtartalmú fekete – más néven ipari – napraforgó. És érdemes közé apró szemű magvakat: kölest vagy muhart kevernünk. Természetesen az ivóvízről se feledkezzünk meg!
  4. Az olajos magvakhoz hasonlóan fontos téli etetőanyagok az állati zsiradékok: a kacsa-, liba- és dizsnóháj, a sertészsírszalonna, a faggyú, a főzéssel sótlanított étkezési szalonna, a lágysajtok és a vaj.

Tipp: Ha előre gyártott faggyúgolyót aggatunk ki, lehetőleg ne műanyag hálósat vásároljunk. Ha mégis ilyet választunk, akkor tavasszal az üres műanyag hálókat szedjük le, mert a madarak és a kisemlősök lába beleakadhat.

  1. Az olajos magvak és az állati zsiradék mellett gyümölccsel is, elsősorban almával etessünk. Ezeket lehetőleg szúrjuk fel bokrok és fák ágcsonkjaira, de néhány szemet a talajra is tehetünk. Az almát szinte minden madár kedveli, ahogyan sárgarépa héja is csemegének számít.
  2. Soha ne rakjunk az etetőbe kenyeret, kenyérmorzsát, péksüteményt! Az elfogyasztatlanul maradó kenyérfélék erjedésnek indulva gyomor- és bélgyulladást, akár a madarak pusztulását okozhatják. És soha ne etessünk vegyszerrel kezelt vagy fel nem használt vetőmaggal.
  3. Ne etessük a vízimadarakat! Ezek az ajánlások kizárólag az énekesmadarakra vonatkoznak. A vízimadarak etetése tömegesen sodorja veszélybe őket. Többek között zsúfoltságot okoz, ami növeli az egymással szembeni agressziójukat és fertőzésveszélyt is jelent.
  4. Sokféle madáretető közül választhatunk. De az is lehetséges megoldás, hogy etetőtálcát fabrikálunk, mely sekély faládától műanyag virágalátétig bármi lehet, a lényeg az, hogy a tálca aljára fúrjunk néhány 2-3 mm átmérőjű lyukat, ahol a hólé és az esővíz kifolyhat.

Tipp: Ahol macskaveszély van, érdemes a madáretető alá pár elágazó ágat fejjel lefelé felkötnünk, ami megakadályozza, hogy a macskák felmászhassanak.

  1. Akármelyik madáretető-típus mellett döntünk, annak takarítását nem spórolhatjuk meg. Érdemes hetente akár többször is fel- és kisöpörnünk ezeket. És időnként ujjaink között pergessük át az eleséget, ellenőrizve, hogy az ne csupán maghéjból álljon.
  2. Az etető takarítása után a maghéjhulladékot is hasznosítsuk! Mivel ez lebomló, szerves anyag, nem dobjuk a szemetesbe, inkább szórjuk bokrok alá, fák tövébe, ahol a talaj tápanyag-utánpótlását segíti.

A tanácsokat a téli etetéshez főkertészünk, dr. Kerényi-Nagy Viktor és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület segítségével gyűjtöttük össze.