Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

A fehér bot napja alkalmából közösen léptek fel látó és nem látó művészek

2019. október 12., 09:06

Október 15. a fehér bot nemzetközi világnapja. Ez alkalomból a Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának támogatásával a Békásmegyeri Közösségi Házban rendezett előadói délutánt. A program célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a látássérült emberek esélyegyenlőségére, ennek jegyében a látó és nem látó művészek közösen léptek fel. Az eseményen Bús Balázs polgármester elmondta: amikor Óbudán arról beszélünk, hogy közösséget építünk, akkor abba mindenkit beleértünk.

“Ami engem illet, mindig is vegyes érzésekkel viszonyultam a világnap jelenséghez, mely egy kalap alá veszi az origamit, a dadogással és a csontritkulás ügyével. Közben azt is látom, hogy van köztük jó pár, ami valóban igényli óbudai közösségünk egészének figyelmét, amivel magam is jó szívvel tudok közösséget vállalni. A vakok és gyengénlátók ügye pedig ilyen” – kezdte ünnepi köszöntőjét Bús Balázs polgármester.

Hozzátette: “…amikor itt Óbudán arról beszélünk, hogy közösséget építünk, akkor abba mindenkit beleértünk. Közösségépítésünk foglalatát pedig az egymás megismerésének igénye, a másikért érzett felelősség és a közös gondolkodás jelenti. A látássérülteket a meglévő eszközeinkkel természetesen támogatjuk, miközben az is világos, hogy az önkormányzat csak elkötelezett emberekkel és civil szervezetekkel összefogva tuja a hátrányaikat jelentősen csökkenteni.”

A fehér bot napja alkalmából 2015. október 16-án alakult a Látássérültek klubja a Békásmegyeri Közösségi Házban. Az alakuló gyűlésen Bús Balázs polgármester úr is részt vett, ezzel is jelezve, hogy a kerületben kiemelt szerepet kap a látássérültek esélyegyenlőségének megteremtése. Az azóta működő klub vezetője, Vasné Pintér Teréz minden hónap harmadik péntekén 10.00 – 12.00-ig előadásokkal, érdekes programokkal várja azokat, akik csatlakozni szeretnének a közösségéhez. A klub ingyenesen látogatható. További információ: + 36 70 377 32 65, lampas.obuda@gmail.com

A polgármester után beszédet mondott Fodor Ágnes is, a fennállásának 15. évfordulóját ünneplő Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének elnöke. Mint mondta: ez a negyedik fehér bot napi ünnepség a Békásmegyeri Közösségi Házban, és az itt található közösség az egyik legnagyobb és legaktívabb a 13 budapesti klub közül. Hozzátette: a fehér bot napján nem a vakok és gyengénlátók nehézségeit szeretnék hangsúlyozni, hanem azt, hogy a látássérültek támogatása, segítése és az integráció az egy közös ügy.

Vasné Pintér Teréz az eseményen a klub közösségének segítéséért emléklapot adott át Bús Balázs polgármesternek, dr. Gallóné Nagy Juditnak, az önkormányzat Szociális Szolgáltató Főosztályának vezetőjének, valamint Csikósné Mányi Júlia civil referensnek.

Az ENSZ 1969-ben nyilvánította október 15-ét a fehér bot világnapjává, hogy felhívja a figyelmet a vakok és a gyengén látók sajátos helyzetére, hozzájáruljon gondjaik megoldásához és segítse társadalmi beilleszkedésüket. A fehér bot a vakok utcai közlekedésének közismert és elengedhetetlen segédeszköze. Alkalmazásának gondolata a francia Guilly d’ Herbemont grófnőtől származik. A párizsi utcán sétálgatva többször megfigyelte a nagy jármű- és személyforgalomban félénken és bizonytalanul közlekedő vakok állandó veszélyeztetését. A kérdéssel tovább foglalkozva egy könnyen felismerhető eszköz kézben hordásának a gondolatát vetette fel. Így jutott a “fehér bot” használatának a szükségességéhez, amelyet úgy a járművek vezetői, mint a gyalogosok távolról felismernek és tudják, hogy közöttük vak ember közlekedik. Használata fokozatosan terjedt el Európában és csaknem az egész világon.

A rendezvényen fellépett R. Kárpáti Péter színész, műsorvezető, Hajdan Vali költő, előadóművész, Ézsiás László költő, előadóművész, valamint koncertet adott a Szarkaláb Banda.