Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

A fehérbot világnapja – Október 15.

2020. október 15., 12:29

Minden évben október 15-én tartjuk a fehérbot világnapját azzal a céllal, hogy felhívjuk a figyelmet látássérült társaink sajátos helyzetére. És arra természetesen, hogy minden erőnkkel támogassuk az önálló élethez, az értékteremtő munkához és az akadálymentes környezethez való jogukat.

„A kedvesség az a nyelv, amelyen a süket hallani tud, a vak pedig látni.”

Érdemes Mark Twain gondolatait megszívlelnünk. Kedvesség. Nem leereszkedő segítségnyújtás. Nem lemondással vegyes szánalom. És e kedvességnek igenis része, hogy minden vak és gyengénlátó gyermek számára – ha más képességei ezt lehetővé teszik – az önálló életvezetéshez szükséges nevelés elérhető legyen.

Ennek persze elengedhetetlen része, hogy olyan tanulási lehetőségeket biztosítsunk számukra, amelyek az önálló, értéket teremtő, sikerélményeket adó hivatás kapuit nyitják meg előttük. Felnőttek e tudásait pedig kötelességünk támogatni – elismerve, tisztelve a mögöttük álló erőfeszítéseket –, hogy azokat hasznosíthassák a maguk és mindannyiunk számára.

Az akadálymentes környezet a valós és virtuális térben alapvető joga mindannyiunknak, a látássérülteknek számára pedig az emancipációjukhoz elengedhetetlen. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat elkötelezett kerületünk akadálymentesítésében. E hosszú folyamatnak része például, hogy a közelmúltban frissítettük Óbuda-Békásmegyer akadálymentes térképét, és 2021-ben, hiányosságunkat pótolva, az önkormányzat minden honlapját akadálymentessé tesszük.