Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

A Fogyatékos Emberek Világnapját ünnepelték az ÓKK-ban

2017. december 4., 09:03

1992-ben az ENSZ december 3-át választotta a fogyatékos emberek világnapjának, így évről évre az ádventi várokozás időszaka adja ezeknek az összejöveteleknek is a foglalatát.

Idén ötödik alkalommal került megrendezésre a Fogyatékos Emberek Világnapja az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központ szervezésében. A rendezvényt a Budapesten működő középsúlyos értelmi sérülteket ellátó szociális intézmények számára szervezi meg évről évre az óbudai intézmény. Az eseménynek ebben az évben is az Óbudai Kulturális Központ adott helyet. A világnap alkalmával került sor a szeptemberi Rehab Atlétika Kupán meghirdetett, a Tájoló Szociális Egyesület által szervezett képzőművészeti pályázat eredményhirdetésére, melynek témája „Az én városom”.

Janurikné Csonka Erika intézményvezető elmondta, ez az ünnepség jó lehetőség arra, hogy a sérült emberek értékei, kiemelkedő képességei mások számára is láthatóvá váljanak. Ezt a célt szolgálja a rendezvényhez kapcsolódó képzőművészeti kiállítás és díjátadó ünnepség is. Hozzátette: A pályázatra több, mint 130 pályamunka érkezett 9 intézményből, név szerint a Terézéno-ból, a Filadelfia Ház Baross utcai és Hungária körúti tagintézményéből, a Budapest Főváros II. kerületi Értelmi Fogyatékosok Nappali Otthonából, a XVI. kerületi ÉNO-ból, Gyöngyvirág Napközi Otthonból, a Frim Jakab Napközi Otthonból, a Rákoscsabai Baptista Gyülekezet Virágoskert ÉNO-ból és a Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központból.

Bús Balázs polgármester megnyitóbeszédében köszöntötte a megjelenteket. Ezen a napon a veletek való közös ünneplés áll a középpontban, mindenki rátok figyel. Ez a pillanat boldogsága – mondta a polgármester, majd hozzátette: Az ünnep mellett azonban más is okozhat örömet. Erről kevesebb szó esik, de az sikeres erőfeszítések is boldoggá tehetnek. Sok mindenre vagytok képesek, amit nem is gondolnátok magatokról, csak akaraterő kérdése, erre a fogyatékkal élő sportolók kitartása adhat mindenkinek példát.

Kisebb-nagyobb segítséggel mindenki élhet teljes, alkotó életet. Éppen ezért fontos, hogy a magyar társadalomban is egyre többen felismerjék, hogy a segítségnyújtás közös érdekünk, mindannyian gazdagabbá válunk általa. Az is, aki elfogadja a segítséget és az is, aki adja. A mai nap számomra arról szól, hogy kinek-kinek a maga mércéje szerint kell sikeresnek, ügyesnek, eredményesnek lennie. – ezekkel a szavakkal köszöntötte az egybegyűlteket Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a II. és III. kerület országgyűlési képviselője.

Az ünnepélyes díjátadót megelőzően a közönség jót szórakozhatott Fazekas Mihály klasszikusán, a Lúdas Matyin, melyet a Dobay Márti Színjátéktér lelkes színészei adtak elő. Ezt követően Magyarné Tóth Andrea és Bada Zoltán táncelőadása következett „Test-vér” címmel. A megható produkció után következett a várva várt díjátadó, ahol Sarudi Károlyné, a Tájoló Szociális Egyesület elnöke jelentette be az idei képzőművészeti pályázat díjazottjait. A díjátadásban segédkezett Dr. Gallóné Nagy Judit (Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata Szociális Szolgáltató Főosztály főosztályvezetője), Dr. Karácsonyi-Makai Andrea (Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata Szociális Szolgáltató Főosztály, Pénzügyi és Intézményi Osztály, Intézményi Csoport csoportvezetője), illetve Árvai Csaba (Emberi Erőforrások Minisztériuma-Foglalkozási Rehabilitációs Főosztály főosztályvezetője).

A műsor kezdete előtt, és annak befejeztével jótékonysági vásár fogadta a vendégeket, ahol az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központ ellátottjainak saját készítésű dísz- és használati tárgyait, karácsonyi ajándékokat, díszeket, rongyszőnyeget, kerámia kaspókat és  egyebeket vásárolhattak az érdeklődők. A vásáron befolyt összeggel a 120 éves Szent Margit Kórházat kívánja támogatni az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központ.