Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

A Fogyatékos Emberek Világnapját ünnepeltük

2019. december 3., 15:30

December 3. a Fogyatékos Emberek Világnapja, ez alkalomból rendezett ünnepséget immáron hetedik alkalommal az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központ. A rendezvényt kiállításmegnyitó is kísérte.

Az ENSZ 1992-ben nyilvánította december 3-át a Fogyatékos Emberek Világnapjává abból a célból, hogy felhívja a figyelmet a fogyatékossággal élő emberek problémáira. 2006. december 13-án az ENSZ Közgyűlése elfogadta a Fogyatékossággal élő személyek Jogairól Szóló Egyezményt, melyet Magyarország 2007. június 20-án ratifikált. Az egyezményben foglaltak szerint a társadalom elismeri, hogy a fogyatékossággal élő emberekre ugyanazok a jogok és kötelességek vonatkoznak, mint a társadalom bármely tagjára, egyenlőek bárki mással.

Az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központ 1960 óta nyújt megváltozott munkaképességű emberek számára munkalehetőséget.  Jelenleg is fogyatékossággal, és/vagy pszichiátriai betegséggel élő emberek számára biztosít nappali ellátást, támogató szolgáltatást és fejlesztő foglalkoztatást. Az intézmény folyamatosan törekszik olyan programok megvalósítására, amelyek lehetővé teszik az ellátottak számára az önmegvalósítást és értékeik megmutatását a többségi társadalom felé.

Ilyen volt a Fogyatékos Emberek Világnapja alkalmából az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központ által november 29-re szervezett rendezvény is, aminek kezdetektől – 2014 óta – az Óbudai Kulturális Központ ad helyet. Ez nem csak számukra, hanem családtagjaik számára is egy közösségi találkozó lehetősége. Szülők, rokonok, ismerősök és a látogatók fedezhetik fel a kiállított pályaműveken keresztül alkotóik különleges világát és értékeit. Ez egyben olyan érzékenyítő program is, ami egyaránt elősegíti a társadalmi integrációt és inklúziót.

Az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központ vezetője, Janurikné Csonka Erika megnyitóbeszédében köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte, hogy az intézmény idei szimbóluma a szívvel gondolkodó ember, mert bizonyos dolgokat csak szívvel és lélekkel lehet megérteni, valamint helyesen értelmezni. Továbbá hangsúlyozta, ez az ünnepség „jó lehetőség arra, hogy a sérült emberek értékei, kiemelkedő képességei mások számára is láthatóvá legyenek.

“Amikor fogyatékkal élő emberekről, sérült emberekről beszélünk, akkor nem gondolunk bele, hogy mindenki csak és kizárólag rá jellemző tulajdonságokkal rendelkezik. Ezek azok, amelyek minden embert egyedivé tesznek. Kiváló tehetségek és fájó hiányok jellemeznek minden egyes embert. Mindenkinek megvannak a maga hiányosságai, azonban vannak olyan emberek, akik sokkal többet kell, hogy küzdjenek a mindennapokban ezeknek a megélése miatt, mint másoknak.” – mondta dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere az esemény megnyitóján tartott beszédében. Mint fogalmazott: kötelességünk az, hogy gondoskodjunk azokról, akiknek sokkal több nehézség jut az életben, mint másoknak, és rendkívül büszke a kerületi intézményrendszerre, hiszen idén az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központ ellátottjai készítik az ajándékokat az önkormányzat és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közös ajándékgyűjtő akciója részére.

A rendezvényen részt vett Szabó Tímea, a kerület országgyűlési képviselője is, aki szintén köszöntőt mondott. Ebben hangsúlyozta: Magyarországon másfél millió embert érint valamilyen módon egy olyan egészségügyi probléma, amely korlátozza őket a mindennapi tevékenységük elvégzésében, de december 3. alkalmából ne csak róluk essen szó, hanem azokról is, akik életüket annak szentelik, hogy szeretteikről gondoskodjanak, legyen szó szülőről, nagyszülőről, illetve a szociális dolgozóról.

A rendezvényen a Dobay Márti Színjátéktér művészei előadták ‘Mátyás király és a burkus füvesasszony meséjét’, majd a Prizma EGYMI tánccsoport lépett a színpadra. Az ünnepséget követően sor került az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központtal együttműködési megállapodásban lévő Tájoló Szociális Egyesület képzőművészeti kiállításának megnyitójára és a legjobb helyezést elért alkotások díjazására is. A pályázatra ebben az évben a „Barátaim, akikkel jól érzem magam” témakörben lehetett beküldeni a fogyatékos személyek által készített pályaműveket.

Az elismeréseket átvehették:

Legkifejezőbb tartalom kategória nyertese:

  • egyéni: Vági Katalin (XVI. kerületi ÉNO)
  • csoportos: Filadelfia Ház – Baross utcai telephely közös alkotása „Barátság” címmel

Legkreatívabb pályamunka:

Frim Jakab Napközi Otthon csoportos alkotása

Legdekoratívabb pályamunka:

Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központ ellátottjainak csoportos alkotásai „Erdei séta” és „ Erdei barátaink” címmel (alkotók: Nitsch Norbert, Erdei Gábor, Bihari Zsófia, Kopócsi Anita, Pogányi Anna)

Legjobb emberábrázolás kategória:

Pásztor Mónika (XVI. kerületi ÉNO)

Legkülönlegesebb technikák:

Pogány Krisztina (II.kerületi ÉNO) – fotófestés

Toldi Noémi (II. kerületi ÉNO) – fotómontázs

Legjobb kompozíció kategória:

  • Bihari Zsófia (ÓRFK) textilképei
  • Eiterer Gabriella (Virágoskert ÉNO) ceruzarajza

Különdíj:

Deli Béla (Gyöngyvirág ÉNO) fotója

Gratulálunk!

A műsor és a díjak átvétele után a vendégeknek lehetőségük volt – a képzőművészeti kiállítás megtekintésén túl – megvásárolni az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központ foglalkoztatottjainak saját készítésű fajátékait, karácsonyi díszeit, kerámiáit és egyéb késztermékeit.