Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

A Fővárosi Önkormányzat átmeneti szállásokat biztosít a menekültek számára

2022. február 27., 18:45

A Fővárosi Önkormányzat átmeneti szállások nyújtásával tud segíteni azoknak a menekülteknek, akik különben az utcán töltenék az éjszakát, adta hírül a Főpolgármesteri Hivatal.

Megnyílt az első 100 fő elszállásolására alkalmas befogadóhely, ahol jelenleg 41 fő tartózkodik, köztük sok gyerek is.

Szükség esetén a főváros mintegy kétezer menekülő embert szállással és étkezéssel tud ellátni. A fővárosi operatív törzs az alábbi legfontosabb feladatokat szabta intézményeinek és cégeinek

  • a menekültek ellátásába bevonható szálláshelyek biztosítása, beleértve a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokat, a fővárosi intézmények által biztosítható ellátást, és szükség esetén a fővárosi cégek tulajdonában lévő üdülőket is
  • szükség esetén napi háromszori étkezés biztosítása
  • a háború elől menekülő emberek fogadása és irányítása a közlekedési csomópontokon
  • a közlekedési csomópontok utasforgalmi rendjének fenntartása, biztosítása

A menekültek fogadása és ellátása elsősorban állami feladat. A Fővárosi Önkormányzat azonban készen áll arra, hogy a rendelkezésére álló eszközeivel segítse az Ukrajna orosz lerohanása miatt a fővárosba érkező menekültek ellátását.

Óbuda-Békásmegyer polgármestere, dr. Kiss László is folyamatosan egyeztet Szavcsuk Irinával, Óbuda-Békásmegyer Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettesével.

Ha adományával Ön is segítené az Ukrajnából érkező családokat, gyermekeket, csatlakozzon az Óbudai Meseerdő Óvoda gyűjtéséhez. Köszönjük.